Dit artikel is vandaag gratis

Dagstart 9 november: Kinderen in Fryslân eten gezonder, maar sporten minder en Friese burgers kunnen toch niet in Windpark Fryslân stappen

De vrijwilligers op hun bankje in De Twigen. Vanaf links: Truus van der Heide, Willy van der Heide, Geeske de Grijs en Jannes de Grijs. Foto: Niels de Vries

Goedemorgen! Een nieuwe dag is begonnen, en dit is het belangrijkste nieuws uit het Friesch Dagblad van woensdag 9 november.

Meer groente en fruit, maar minder naar de sportvereniging: GGD Fryslân peilde bij zo’n 11.000 ouders de gezondheid van hun kinderen en dit was het belangrijkste beeld. Positieve signalen, maar er is dus verbetering mogelijk.

Petje af: 25 jaar waren Jannes de Grijs en Willy van der Heide als vrijwilliger betrokken bij natuurgebied De Twigen. ,,Dizze mannen hawwe derfoar soarge dat dit gebiet in moai stikje natoer wurden is.” En dus kregen ze een bijzonder cadeau, dinsdag.

Was je van plan te investeren in Windpark Fryslân? Helaas: dat kan niet zomaar. De uitgifte van 20.000 obligaties à 500 euro van Windpark Fryslân gaat niet door, als het aan Gedeputeerde Staten ligt. Uit onderzoek blijkt dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Ook zouden niet alle Friezen van het windpark in het IJsselmeer profiteren, denkt gedeputeerde Friso Douwstra.

Een 37-jarige man, afkomstig uit Litouwen, heeft in de rechtbank van Leeuwarden dinsdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen omdat hij verdacht wordt van het doodsteken van een 51-jarige man uit Polen op 15 februari in Lemmer. De Pool kwam buurvrouwen te hulp, toen de Litouwer die lastig viel.

Een nieuw schaatsteam werd dinsdag gepresenteerd: een ploeg met schaatsers, langebaan en marathon, uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Een sponsor is er nog niet, maar wel veel ambitie.

Voor het WK in Qatar begint maken we in Fryslân eerst nog uit wie zich (voorlopig) de beste club van deze provincie mag noemen: Cambuur of Heerenveen? Zondag spelen beide ploegen tegen elkaar: de 67e Friese derby. In Heerenveen, dit keer. En wie zorgt ervoor dat de grasmat in het Abe Lenstra Stadion er piekfijn bij ligt?

Weer

Paraplu mee vandaag, als je naar buiten gaat! Juist over Noord-Nederland kunnen enkele buien trekken. De kans daarop wordt wel kleiner naarmate de middag vordert. Het wordt vandaag een graad of 14, nog steeds zacht voor de tijd van het jaar.

Elke dag het belangrijkste nieuws van het Friesch Dagblad in je mailbox krijgen? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief . Fijne dag nog!

Nieuws

menu