Data Fryslân onderzoekt Fries toerisme en ziet dat de buitenlandse gast andere dingen doet dan de Friese gast

Het Fries Museum, restaurant De Walrus in Leeuwarden en Sneek en restaurant De Walvis op Terschelling zijn de belangrijkste toeristische knooppunten in Fryslân. Met deze plek verbinden de meeste toeristen andere activiteiten.

Toeristen op Terschelling.

Toeristen op Terschelling. Foto: Sem van der Wal

Dit ontdekten onderzoekers van onderzoeksbureau Data Fryslân op basis van recensies op de website Tripadvisor. De cijfers die zijn gebruikt voor de analyse beslaan de periode 2010 tot juni 2020 en zijn gebaseerd op meer dan vijftigduizend recensies over restaurants, hotels en activiteiten in Fryslân.

Data Fryslân houdt in het dashboard Toere troch Fryslân de bewegingen van toeristen in Fryslân bij. Nieuw is dat ze hebben gekeken naar bezoekersstromen. Wie bezoekt welke locatie? En welke activiteiten worden vaak met elkaar gecombineerd? De onderzoekers maakten onderscheid tussen de Friese, Nederlandse en buitenlandse gast.

Woudagemaal

Dit leidt tot opvallende conclusies. Friese bezoekers van het Woudagemaal in Lemmer combineren dit vaak met een bezoek aan Beach Club Lemmer. Bezoekers uit de rest van Nederland zullen eerder een pizza bestellen bij pizzeria La Gondola, een paar minuten verderop. Buitenlandse bezoekers bezoeken geen van beide restaurants, want die blijken ook zelden de weg naar het Woudagemaal te vinden.

Nog een voorbeeld is dat buitenlandse bezoekers die naar het Fries Museum in Leeuwarden gaan, meestal ook de Oldehove, de Blokhuispoort en Keramiekmuseum Princessehof bezoeken.