De 29e editie van Spikerdoarp Hallum mag niet de laatste zijn, maar er is twijfel na halvering van de subsidie

Het is genieten op de laatste dag van het driedaagse Spikerdoarp in Hallum. Maar zorgen zijn er ook over het voortbestaan van het evenement. Want door strakkere regels en een halvering van de subsidie, is er voor de organisatie weinig lol meer aan.

Nora timmert er flink op los in het Spijkerdorp in Hallum.

Nora timmert er flink op los in het Spijkerdorp in Hallum. Foto: Jan Spoelstra

Even zonk de moed haar deze week in de schoenen, vertelt Trijntje Smid, bestuurslid van Spikerdoarp Hallum. Vanwege corona moesten ouders bijvoorbeeld zo snel mogelijk van het terrein. Maar dat is nog niet het ergste. Het zijn vooral de strakke regels die de organisatie dit keer dwarsbomen.

En het vooruitzicht op minder subsidie. Want door de herindeling en het ontstaan van de gemeente Noardeast-Fryslân is de subsidieregeling voor jeugdactiviteiten geharmoniseerd. Het gevolg is dat de subsidie voor de activiteit de helft minder wordt.

,,Moeten we hier wel mee verder?”, vraagt Smid zich dan ook af. ,,Maar dan loop je deze dagen over het terrein en zie je de prachtige bouwsels van kinderen, het plezier en de tomeloze inzet van ruim vijftig vrijwilligers en dan weet je dat dit evenement nooit verdwijnen mag.”

147 kinderen uit Hallum deden mee aan de editie van het Spikerdoarp van dit jaar. Het zijn kinderen, vaak uit huishoudens met een lager inkomen, voor wie een zomervakantie niet vanzelfsprekend is.

Entreeprijs

,,We houden de entreeprijs van tien euro dan ook bewust laag, omdat we willen dat dat geen belemmering is om mee te doen”, legt Smid uit. De suggestie om de entreeprijs volgend jaar te verhogen om de lagere subsidie te compenseren, slaat ze resoluut in de wind. ,,Dat is het laatste dat je moet doen. Ik zou dan eerder denken aan sponsoring ofzo, maar we moeten eerst nog maar eens besluiten of de dertigste editie er volgend jaar wel komt.”

Voor een volgende editie mag het bestuur zelf geen subsidieaanvraag meer doen. Dit wordt overgeheveld naar Doarpsbelang Hallum. ,,Maar dan zijn we afhankelijk van anderen, of zij daar hun energie wel in willen steken of niet”, zegt Smid. ,,We hebben het al die jaren zelf gedaan. Waarom dan nu niet?”

Hout

Een andere ergernis zijn nieuwe regels omtrent het verbranden van het hout, voorheen de afsluiter van het Spikerdoarp. Kinderen, ouders en vrijwilligers stonden er dan omheen. ,,Het was een feestelijk einde aan drie mooie dagen en er zijn nooit problemen geweest”. Dit jaar mocht het voor het eerst niet en dat is voor de organisatie een teleurstelling.

Bij de afvoer van het hout loop het bestuur ook voor het eerst tegen problemen aan. Een verwerkingsbedrijf uit de buurt haalde na afloop het hout altijd weg. De gemeente betaalde de verwerkingskosten. Maar door nieuw evenementenbeleid wordt dit niet langer meer gefaciliteerd en moet de organisatie het hout, zoveel mogelijk versnipperd, in speciale containers aanbieden. ,,We betalen per container afval. Ook daar lopen de kosten op”, zegt Smid.

Belangrijk

Bij de gemeente Noardeast-Fryslân reageren ze kort op de kritiek van de organisatie. Een woordvoerder bevestigt de halvering van de subsidie vanaf volgend jaar en de nieuwe regels omtrent het afvoeren van hout. Verder zegt hij dat de maatregelen niet betekenen dat activiteiten voor kinderen uit huishoudens met een sociaal minimum voor de gemeente geen prioriteit hebben.

In september hakt de organisatie de knoop over een volgende editie door.