Dit artikel is vandaag gratis

De Bergumer Bridge Club behoedt ouderen al 75 jaar voor eenzaamheid (en biedt hen tijdens wekelijkse bijeenkomsten de kans om hun hersenen te blijven trainen)

Voorzitter Hans van Woerden van de Bergumer Bridge Club. Foto: Marcel van Kammen

Om gezond oud te worden, moet je je hersenen blijven trainen. Bij de Bergumer Bridge Club gebeurt dat tijdens wekelijkse speelbijeenkomsten volop. Zaterdag viert de vereniging haar 75-jarig jubileum.

Het was ergens aan het begin van de jaren veertig dat Henri Hartog vanuit Amsterdam naar Burgum verhuisde. Hij kende bridge, speelde het spel met zijn nieuwe dorpsgenoten en toen het gevaar van de Tweede Wereldoorlog geweken was, werd op 23 oktober 1946 de Bergumer Bridge Club (BBC) opgericht.

Wat begon als een klein project met slechts vijftien enthousiastelingen, is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging van formaat. Die beleefde vlak voor de eeuwwisseling qua ledenaantal haar hoogtepunt - 124 - maar mag ook met het huidige spelersbestand - 85 - niet klagen, vindt voorzitter Hans van Woerden. ,,We zijn nog volop in beweging.”

Goede sfeer

Om dat zo te houden is volgens de preses vooral een goede sfeer belangrijk. ,,En als ik naar onze vereniging kijk, dan hebben we dat prima voor elkaar”, zegt hij. ,,Waar de meeste andere clubs voor een specifieke doelgroep kiezen, hebben wij een combinatie van recreatieve en competitief ingestelde spelers, die in het in verschillende lijnen (spelniveau’s, LG) tegen elkaar opnemen. Er is voor ieder wat wils.”

Toch zijn er wel degelijk zorgen voor de toekomst, vertelt Van Woerden. ,,Want de gemiddelde leeftijd van de leden ligt bij ons, net als in de rest van Nederland,. boven de zeventig jaar. Mensen die een lidmaatschap afsluiten, blijven doorgaans hun hele verdere leven doorspelen en omdat er bijna geen jeugd bij komt, treedt naar verloop van tijd een zekere vergrijzing op.”

Cursussen voor beginners

Om aspirant-leden bij de club te betrekken organiseert de BBC elk jaar diverse cursussen voor beginners. ,,En gelukkig levert dat doorgaans flink wat nieuwe gezichten op”, zegt Van Woerden. Wat daarbij helpt, is het feit dat het spel in principe door iedereen te leren valt. ,,Zo kwam er tien jaar geleden een vrouw van 84 af op een cursus en zij bridget nu nog altijd met veel enthousiasme.”

Een van de belangrijkste neveneffecten van een lidmaatschap bij de Bergumer Bridge Club is het voorkomen van het isolement waar sommige ouderen in dreigen te geraken, bijvoorbeeld als de partner overlijdt. ,,Maar daarnaast hebben verschillende onderzoeken ook aangetoond dat de hersenfunctie van mensen die bridgen minder snel achteruit gaat dan die van mensen die niet bridgen”, stelt Van Woerden. ,,Sterker nog: in sommige gevallen treedt er zelfs verbetering op.”

Bridgemiddag in plaats van boottocht

Reden genoeg om zoveel mogelijk ouderen bij de vereniging te betrekken dus. En om de 75e verjaardag te vieren. Dat laatste zou aanvankelijk gebeuren met een boottocht op de jubileumdag. Maar omdat de coronasituatie nog te onzeker was toen de knoop daarover moest worden doorgehakt, koos het clubbestuur uiteindelijk voor een speciale bridgemiddag met aansluitend een diner in restaurant De Grote Wielen. Daarbij schuiven ook de voorzitters aan van de Nederlandse Bridge Bond en het district Friesland.

Zij zullen een bloeiende vereniging zien, verzekert Van Woerden. Eentje die tijdens de coronaperiode door het gebrek aan bijeenkomsten weliswaar vijftien leden verloor, maar daar niet aan onderdoor hoeft te gaan, gezien het almaar groter wordende reservoir Friese vijftigplussers. ,,Als we daarvan ook maar een paar procent aan ons weten te binden, gaan we de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Nieuws

menu