Bewoners Oranjewijk en Tulpenburg Leeuwarden organiseren openluchtexpositie met foto's van eigen hand. ,,Creativiteit is hier altijd dichtbij”

Je hoeft in de Leeuwarder Oranjewijk en de naastgelegen wijk Tulpenwijk niet lang op zoek naar creativiteit en kunst. Een jaar na het geslaagde Keunstfestival openen bewoners een fototentoonstelling met achttien foto’s van eigen hand.

Voorbijgangers bekijken in de Emmastraat in Leeuwarden foto's van Hans Stapel (links en rechts). De foto in het midden is gemaakt door Sita Koning.

Voorbijgangers bekijken in de Emmastraat in Leeuwarden foto's van Hans Stapel (links en rechts). De foto in het midden is gemaakt door Sita Koning. Foto: Marchje Andringa

,,Vorig jaar wilden we als wijk laten zien wat we in huis hadden: van muzikanten tot dichters en van ontwerpers tot kunstenaars. Op het festival kwam alles samen”, zegt Jenny Piso, een van de initiatiefnemers van de expositie in de wijk. Voor die tijd wist Piso eigenlijk niet eens dat er zoveel creatieve mensen zo dicht bij haar woonden in de stad. ,,Er was vorig jaar zoveel onzeker. We dachten: laten we dan ook iets moois met dit talent doen.”

Dit jaar wilden ze graag weer iets doen. Maar ook nu was onzeker wat er volgens de richtlijnen mocht. Ze besloten een buitententoonstelling neer te zetten met werk van eigen fotografen.

Tulpenburg

Piso is een van de zeven bewoners en kunstenaars van wie werk te zien is. De foto’s zijn soms in groepjes, soms ook solitair in de wijk neergezet. In de Emmastraat staan op meerdere locaties foto’s van ongeveer een bij anderhalve meter groot. Rond het Emmaplein staan vijf foto’s. Op het nieuwere stuk Tulpenburg is op het groene talud aan de Romkeslaan een serie van vier foto’s te bekijken. Naast werk van Piso zijn er foto’s van Fransje Grisnich, Sita Koning, Arend Loerts, Kata Olstrom, Hans Stapel en Minne Velstra.

Behalve de wijk waar zij wonen delen ze hun passie voor fotografie. De meesten hebben er ook hun werk van gemaakt. ,,Eigenlijk zijn we vooral multidisciplinaire kunstenaars”, zegt Piso. Zelf schildert en ontwerpt ze naast haar fotografie. Het leuke is: ze kenden nog niet alle fotografen die nu meedoen.

Die verbinding is wat ze zo mooi aan de expositie vindt. De opbouwploeg - het project is door de buurtbewoners georganiseerd en bekostigd - deed er weken over om de foto’s door de wijk te plaatsen. ,,Steeds kwamen daar leuke gesprekken uit voort”, zegt Piso. ,,Je merkt dat fotografie een kunstvorm is die mensen raakt en bindt.”

Takomst Byld

De expositie heeft het thema ‘Takomst Byld’. Piso ging zelf met de camera op pad om nieuw werk te maken. ,,Hoe zie ik mijn toekomst? Hoe ziet een ander die?” In haar drie foto’s die tot de tentoonstelling horen, schittert er licht door de donkerte heen. Andere fotografen zochten binnen het thema naar recent werk. Arend Loerts koos voor twee foto’s die hij maakte in Malawi.

De locatie van de foto werd door Piso en mede-organisatoren Erika van Driel en Fransje Grisnich, zorgvuldig uitgekozen. In de Emmastraat is een foto van Sita Koning, waarop een jong meisje direct je blik vangt, tussen twee indrukwekkende luchtfoto’s van Hans Stapel gezet. ,,Ze lijken hetzelfde ritme te volgen. Het haar van het meisje maakt dezelfde beweging als de wolken. De kleuren vullen elkaar aan”, legt Piso de keuze uit.

Ze is zelf onder de indruk van hoe het landschap de foto’s versterkt. ,,Meestal hangt je werk binnen. In de open lucht waarin iedereen het kan bekijken, gaan de foto’s een heel ander leven leiden.”

De foto’s zijn nog tot 1 oktober te bekijken. Een vaste route is er niet, laat Piso weten. ,,Maar als je bij een foto staat, kun je meestal wel al de volgende zien staan waardoor je misschien nog even verder wandelt. We wilden vooral iets leuks doen en hopen dat mensen er blij van worden en geïnspireerd raken.”