Dit artikel is vandaag gratis

De anderhalvemeterregel geldt weer. Waar moet je nu wel en niet afstand houden?

Foto: ANP Foto: Robin van Lonkhuijsen

Vanaf woensdag 24 november is het weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden tot elkaar. Maar er gelden uitzonderingen op de regel. Waar moet het wel en waar hoeft het niet?

Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen. Met dat virus gaat het niet goed: het aantal besmettingen blijft stijgen , waardoor de zorg in de ziekenhuizen onder druk staat.

Mede daarom is het vanaf vandaag, woensdag 24 november, weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Dat was sinds 6 november weer een dringend advies, maar vanaf vandaag kun je een bekeuring krijgen als je je niet aan deze basisregel houdt. Dat geldt voor alle volwassen personen en jongeren vanaf 13 jaar.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen afstand van elkaar of tot een volwassenen bewaren. Dat betekent dat op de basisscholen leerkrachten ook geen afstand hoeven te houden tot hun leerlingen, al kan voorzichtigheid ook op deze plekken natuurlijk nooit kwaad. Juist kinderen in de basisschoolleeftijd testen relatief vaak positief, waardoor veel basisscholen al genoodzaakt zijn geweest klassen naar huis te sturen.

Uitzonderingen

Volwassenen en jongeren die wél afstand moeten houden, moeten dat doen in publieke ruimtes, zoals op straat en in winkels. In die winkels moeten zij overigens ook een mondkapje dragen. Er zijn echter uitzonderingen op de anderhalvemeterregel:

- Je hoeft geen afstand te houden tot iemand die tot hetzelfde huishouden behoort

- Je hoeft geen afstand te houden op plekken waar het coronatoegangsbewijs gebruikt wordt. Dat is bijvoorbeeld het geval in de horeca en de sportschool.

- In het voortgezet en hoger (beroeps)onderwijs (en dus ook niet in het primair onderwijs).

- Tijdens het sporten, als dit nodig is voor de sportbeoefening.

- Bij contact in de hulpverlening, bijvoorbeeld in de thuiszorg of begeleiding van een gehandicapt persoon, en bij contactberoepen. Een kapper kan nu eenmaal niet op anderhalve meter iemand knippen. In deze gevallen geldt wel de verplichting tot het dragen van een mondkapje.

- In het openbaar vervoer, in de taxi, het vliegtuig en bij bepaalde situaties op een luchthaven. Ook hier geldt: een mondkapje is wél verplicht, en in sommige gevallen een gezondheidscheck ook.

Wie de afstandsregel overtreedt, loopt het risico een boete te krijgen. Die bedraagt 95 euro. Kijk voor alle regels op de website van de rijksoverheid .

Nieuws

menu