De baretjes vliegen de lucht in op Campus Fryslân: 'Fryslân is de plek waar ik ook na mijn studie wil blijven en waar ik aan de slag wil'

In 2018 stapten ze in een groot avontuur met een bacheloropleiding aan de pas geopende Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen. Vrijdag haalden de eerste bachelorstudenten, zestien in totaal, hun diploma.

Maryse Brandsma uit Ferwert behoort tot de eerste lichting afgestudeerde bachelors aan de Campus Fryslân.

Maryse Brandsma uit Ferwert behoort tot de eerste lichting afgestudeerde bachelors aan de Campus Fryslân. Foto: JACOB VAN ESSEN

Maryse Brandsma (20 jaar) weet het nog precies. ,,De reuzen waren in de stad voor het culturele jaar en precies op die dag trokken wij in Campus Fryslân. Vanuit Ferwert was de stap naar een universiteit in Leeuwarden voor haar net te doen. Ze was zeventien jaar. ,,Ik dacht dat ik uit Fryslân weg moest voor een academische opleiding, maar vond eigenlijk Groningen al te ver weg”, zegt Brandsma. Ze had tijdens haar jaren op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden nooit aan Campus Fryslân gedacht.

Tot de campus een voorlichtingsavond gaf op het gymnasium. ,,Ik wist eigenlijk nog niet goed wat ik wilde”, zegt Brandsma. Het kleinschalige karakter van Campus Fryslân sprak haar meteen aan. ,,Maar ook dat je aan een basisjaar mocht beginnen om uit te vinden wat je eigenlijk wilde. Ik vond dat heel erg fijn.”

Kennislab

Nu heeft ze haar bachelordiploma Global Responsibility and Leadership op zak. ,,En ik kan het niet geloven.” Voor haar bachelorscriptie deed ze een opdracht samen met het Kennislab Noordoost-Fryslân. Ze maakte een gezondheidsapp. ,,Ik koos bewust voor een regionale invulling van mijn thesis. Fryslân is namelijk de plek waar ik ook na mijn studie wil blijven en waar ik aan de slag wil. Er is hier bovendien heel veel kennis te halen.”

Die boodschap vindt Andrej Zwitter, decaan bij Campus Fryslân heel belangrijk. ,,Niet voor niets had Fryslân in Franeker een van de oudste universiteiten van Nederland. Fryslân is een kennisregio. We zien het aan de organisaties om ons heen waar studenten terecht kunnen voor onderzoek. Zoals Deloitte, dat hier om de hoek zit. Maar ook bij afvalbedrijf Omrin waar onze studenten onderzoek hebben gedaan.”

Dubbel

Het emotioneert Zwitter zichtbaar als hij zijn allereerste afgestudeerde bachelor-lichting toespreekt. ,,Het is een dubbele dag voor mij. Want jullie gaan door en er komt een nieuwe generatie aan die jullie niet zal leren kennen.” De dag van kennismaken weet hij nog precies. ,,En dat we een hamburger aten bij een tent hier in de stad. We waren altijd heel erg close.”

Het afscheid nemen van die ‘Campus-familie’, valt Hanneke Slob uit Harlingen het zwaarst. Ze is met Maryse Brandsma, Rikst Leenstra uit Joure en Elise van Zalinge uit Dronryp een van de vier Friezen die hun diploma in ontvangst nemen. ,,Dat voelt bijzonder”, zegt Slob. Ook zij koos voor projecten in de regio. Ze kwam veel bij Friese boeren over de vloer voor haar onderzoek naar de veenweideproblematiek en de mogelijkheden en beperkingen van een natte teelt.

Keuzevrijheid

Voor Maryse Brandsma was het vooral heel fijn dat ze veel vrijheid kreeg om eigen keuzes te maken. ,,Ik dacht eerst dat alles hier zou draaien om duurzaamheid en milieu. In elk werkveld zijn dat belangrijke thema’s, maar het draait niet alleen maar daarom. Dat was fijn om te merken.” Ze hoopt dat meer jonge Friezen de stap naar de campus maken.

Zwitter keek aan het einde van zijn verhaal naar al die jonge mensen in baret en toga en zei: ,,Jullie zijn de generatie van nieuwe hoop en van geloof. Houd dat vooral vast in jullie verdere loopbaan.”