De echte 'Auke Rauwerda-ervaring' ligt nu ook vast in poëzie en steen, vlak voor de gevel van wat ooit de ingang was ligt nu het gedicht van Cornelis van der Wal

In het bijzijn van vier generaties Rauwerda’s is vrijdagmiddag de 64e steen van de Poëzieroute Leeuwarden onthuld. Het gedicht van Cornelis van der Wal ‘Dêr hawwe se alles’ is herkenbaar voor iedereen die ooit voor een boodschap naar de winkel van Auke Rauwerda werd gestuurd.

Kinderen en partners van de familie Rauwerda. Met hoed en regenjas is Reimer Rauwerda. Helemaal links dichter Cornelis van der Wal met zijn moeder.

Kinderen en partners van de familie Rauwerda. Met hoed en regenjas is Reimer Rauwerda. Helemaal links dichter Cornelis van der Wal met zijn moeder. Foto: Marchje Andringa

De sfeer is opperbest als de Rauwerda’s nog even schuilen voor de regen onder de luifel van restaurant Brownies & downieS aan de Westerplantage. Over een paar minuten wordt de 64e steen van de Poëzieroute Leeuwarden geopend voor de voordeur van wat ooit de winkel van Auke Rauwerda was. ‘Verf-, borstel- en ijzerwaren’ is nog te lezen op de gevel. Verder herinnert niets aan het familiebedrijf dat 86 jaar, van 1932 tot 2018, voor elke klusser wat wils had. Was het niet voor die ene nijptang, dan was het wel voor een praatje.