De eenzame schaatser. Hoe Willem Brouwer de Elfstedentocht van 1963 volbracht (en er trotser op is dat hij zijn dementerende vrouw tot aan het einde van haar leven thuis verzorgde)

De twaalfde Elfstedentocht op 18 januari 1963 is de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Tocht der Tochten ooit. Slechts 69 toerrijders halen de finish. Willem Brouwer (1941) is één van hen. De gepensioneerde gynaecoloog uit Goutum schreef er een boek over.

Willem Brouwer bij de Elfstedenrijder. Op de sokkel van het beeld op het plein voor de Elfstedenhal staan de namen van alle winnaars van de Elfstedentocht.

Willem Brouwer bij de Elfstedenrijder. Op de sokkel van het beeld op het plein voor de Elfstedenhal staan de namen van alle winnaars van de Elfstedentocht. Foto: Marchje Andringa

In De eenzame schaatser schildert Brouwer een persoonlijk portret van hoe hij als 21-jarige goed getrainde sportman de helse route langs de elf Friese steden goeddeels in zijn eentje aflegt. Natuurlijk, ook hij moet die dag diep in zijn reserves tasten. Maar nooit heeft hij het gevoel dat hij een heroïsche strijd voert. Wat hij, zo zal de geschiedenis uitwijzen, feitelijk wel doet.

Nieuws

menu