De ekotil van Nico Minnema van ecologisch adviesbureau Successie Natuurzaken in Earnewâld.

De ekotil, een prototype van een tehuis voor de dakloze vleermuis, zwaluw en mus

De ekotil van Nico Minnema van ecologisch adviesbureau Successie Natuurzaken in Earnewâld. Foto: Nico Minnema

Als boerderijen worden opgeknapt en geïsoleerd, kunnen vogels en vleermuizen terecht in de ekotil. Nico Minnema van ecologisch adviesbureau Successie Natuurzaken in Earnewâld ontwikkelde en bouwde in coronatijd de alternatieve woonruimte voor dieren.

,,Boerderijen zijn van oudsher gebouwen vol loze ruimtes waar huismussen, zwaluwen en vleermuizen altijd wel onderdak vonden. Maar nu worden er zoveel gesloopt of verduurzaamd en daarbij dichtgekit, dat er voor die dieren haast geen plekje meer is.”

Vorige week plaatste hij een prototype van de ekotil bij een woonboerderij in Wartena. Die biedt plek aan twaalf huismussen, 24 huiszwaluwen, zes gierzwaluwen en een kolonie vleermuizen.

Een uitkomst

Het bouwwerk is niet alleen een uitkomst voor de dieren, ook voor wie wil verbouwen is het volgens hem ideaal. ,,Voor je een boerderij kunt moderniseren zijn er onderzoeken en ontheffingsaanvragen nodig. En huizen er mussen en vleermuizen in een schuur of woning, dan moet er vervangende nestelplaatsen worden gemaakt en heb je minimaal een jaar vertraging.”

Gaandeweg kijken we of de ekotil goed werkt en kan er na verloop van tijd naar de regelgeving worden gekeken

Hoewel de provincie de ekotil aanmerkt als een proef, blijft onderzoek bij een verbouwing verplicht. ,,Gaandeweg kijken we of de ekotil goed werkt en kan er na verloop van tijd naar de regelgeving worden gekeken.”

Lees ook: Vleermuizen in spouw overleven isolatie niet

Van het vijf meter hoge model is door leerlingen van het Friesland College een digitale bouwtekening gemaakt zodat iedereen zo’n onderkomen voor dieren kan bouwen.

Niet goedkoop

Plannen voor zo’n alternatieve woonruimte leefden al langer in Minnema’s hoofd. Maar dankzij corona had hij ook tijd ze uit te voeren. ,,Mijn kantoor zit boven mijn werkruimte. Was ik de computer zat, dan ging ik aan het bouwen.”

Goedkoop is het stevige bouwwerk niet, geeft Minnema aan. ,,Maar de vierduizend euro die je anders aan onderzoeken kwijt ben, stop je nu hierin.”

Bij de ekotil liggen ook een paar plasdrasgebieden. De spreekwoordelijke bouwmarkt en het restaurant liggen in de buurt

Of het werkt, kan Minnema nog niet zeggen. ,,De til staat er net een week. Bij de ekotil liggen ook een paar plasdrasgebieden. De spreekwoordelijke bouwmarkt en het restaurant liggen in de buurt.”

Lees ook: Het straatlicht van de toekomst is gedimd en vleermuisvriendelijk

Hij heeft ook plannen voor een ekotil geschikt voor in de bebouwde kom. Dat wordt een ijzeren paal met op verschillende hoogtes diverse nestkastjes. ,,Woningcorporaties die oude woningen opknappen, merken ook vaak dat die woningen onderdak bieden aan vleermuizen. Als ze een paal neerzetten en pas met de sloop beginnen buiten het broedseizoen of winterslaap, kan dat tijd en geld schelen.”