Dit artikel is vandaag gratis

De gemeente Heerenveen kiest Ard van der Tuuk als informateur. Tom van Mourik gaat op Vlieland aan de slag als verkenner

Ard van der Tuuk. Foto: Gemeente Heerenveen

Ard van der Tuuk gaat proberen een coalitie te vinden in de gemeente Heerenveen. De burgemeester van Westerkwartier en oud-gedeputeerde van Drenthe is voorgedragen als informateur.

Volgende de gemeente is, met goedkeuring van alle partijen, besloten Van der Tuuk te vragen de eerste verkennende fase te leiden. Hij krijgt twee opdrachten mee: de mogelijkheden onderzoeken om tot een college te komen, en peilen hoe de verschillende partijen tegenover een raadsakkoord staan.

Aan het einde van de informatieronde brengt Van der Tuuk verslag uit over de uitkomsten van de verkenning. Ook doet hij aanbevelingen voor het verdere proces tijdens de raadsvergadering in april.

PvdA de grootste

De PvdA handhaafde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen haar positie als grootste partij van Heerenveen (zeven zetels), gevolgd door de VVD (vier). Het CDA, Heerenveen Lokaal, FNP, GroenLinks en D66 hebben allemaal drie zetels in de raad.

Vlieland

Lijst Fier, nieuwkomer en grote winnaar op Vlieland, gaat in eerste instantie met Nieuw Liberaal Vlieland in zee. Beide partijen hebben drie zetels en een meerderheid van zes van de negen zetels. Formateur is Tom van Mourik, oud-wethouder in Vlieland. Voor NLV is Dick Visser kandidaat-wethouder, voor Lijst Fier is dat Robert Lanting.

Nieuws

menu