De geschiedenis van Franeker en omstreken komt samen in 216 historische stickers

De oude stinzen, de Franeker Academie, het rijkelijk versierde stadhuis en het planetarium van Eise Eisinga. Deze en andere onderwerpen uit de geschiedenis van Franeker en omstreken compact samengevat in een rijk geïllustreerd album.

Prent van de oude academie van Franeker.

Prent van de oude academie van Franeker. Afbeelding uit het album.

Dat is het idee achter het boek dat het Historisch Centrum Franeker in opdracht van de plaatselijke Albert Heijn heeft samengesteld. Mensen kunnen met de actie gratis een exemplaar van deze uitgave ophalen en historische stickers verzamelen bij hun boodschappen.

Gert en Mirjam Kuipers van Albert Heijn Franeker wilden het plan januari vorig jaar al in de praktijk brengen, maar het werd toch dit jaar. Volgens Piet Postma, bestuurslid van het Historisch Centrum Franeker en projectleider van de actie, was het nog een hele klus om het album samen te stellen. De titel van het album, Onder de klokslag van Franeker, verwijst naar het gebied in en om Franeker. De bewoners hoorden de stadsklok, tot 1984 aanwezig in het stadswapen, als er iets bijzonders gebeurde.

Op de kaart zetten

Samen met een vierkoppige redactie en enkele gastauteurs werden de verhalen en honderden afbeeldingen verzameld. Dit heeft geresulteerd in een album dat tegelijk ook het Historisch Centrum Franeker beter op de kaart moet zetten. „Het is eigenlijk best gek dat een stad met zo’n rijke historie als Franeker pas zo kort een historisch centrum heeft”, zegt Postma.

Het is een lastige tijd, nu met corona, maar we zien in de toekomst graag dat mensen meer documenten, voorwerpen en archiefstukken komen inbrengen

Anderhalf jaar geleden is het Historisch Centrum opgericht en volgens Postma kan de bekendheid nog wel wat groter. ,,Het is een lastige tijd, nu met corona, maar we zien in de toekomst graag dat mensen meer documenten, voorwerpen en archiefstukken komen inbrengen. Als deze actie daar aan bijdraagt zou dat heel mooi zijn.”

De Academie

Voor het album heeft Postma zelf als onderwerp de vele rijk gedecoreerde gevelstenen die Franeker kent voor zijn rekening genomen. Hij schreef in 2020 een boek over het onderwerp en weet dat achter elke steen een verhaal schuilt over het verleden van de stad.

Er komt zoveel geschiedenis voort uit de Academie. De rijkdom en prachtige huizen in de stad, kennis, literatuur, noem maar op

Als het meest aansprekende onderwerp uit de Franeker historie noemt Postma de universiteit die de stad ooit kende. „Er komt zoveel geschiedenis voort uit de Academie. De rijkdom en prachtige huizen in de stad, kennis, literatuur, noem maar op.”

Lees ook: Molen Arkens in Franeker staat er weer bij als in 1910

Gezien het gegeven dat door corona geen groepsfoto van het team achterop het album mogelijk was, is er met een knipoog naar de bijzondere denkers en professoren van weleer van ieder een fotoportret in het album opgenomen in de geest van de professorengalerij van de Academie, te zien in Museum Martena. Er zijn in totaal 216 verschillende historische plaatjes te verzamelen, om het album over de geschiedenis van Franeker en omstreken zo compleet mogelijk te maken.

Nieuws

menu