Dit artikel is vandaag gratis

Beelden van mistfontein 'Love' in Leeuwarden worden schoongemaakt door Edwin Barendsma: 'Dit is een prachtige klus'

Edwin Barendsma maakt de beelden schoon van de mistfontein. Foto: Lodewijk Born

In Leeuwarden vond dinsdag de halfjaarlijkse schoonmaakbeurt plaats van de beelden van de mistfontein voor het station. Edwin Barendsma ging er de hoogwerker voor op met de hogedrukspuit. ,,Dit is een prachtige klus.”

De mistfontein ‘Love’ van de kunstenaar Jaume Plensa uit Barcelona is een van de meest gefotografeerde kunstobjecten in Leeuwarden. Schuin tegenover het treinstation is het een blikvanger, die ook veel door toeristen wordt vastgelegd op beeld. ,,Het is nu de vijfde of zesde keer dat ik deze schoonmaakklus doe’’, vertelt Edwin Barendsma van het gelijknamige schoonmaakbedrijf uit Leeuwarden.

In het voorjaar en in het najaar staat de klus bij Barendsma Schoonmaakbedrijf vast in de agenda, omdat zij gevraagd zijn voor het onderhoud. Door invloeden van het weer zat er dit keer een groene aanslag op de zeven meter hoge sculpturen van een jongen en een meisje die elkaar lijken aan te kijken, maar de ogen hebben gesloten. ‘Ze dromen’, zei Plensa daar destijds over. ‘voor kinderen is de toekomst een droom van beloftes’.

Roetlaag

Ook zat er een zwarte roetlaag op van het verkeer dat in het stationsgebied rondrijdt. ,,Het vuil is er gemakkelijk af te spuiten omdat er een speciale coating op de beelden zit’’, vertelt Barendsma. De schoonmaak gebeurt op milieuvriendelijke wijze.

De grootste uitdaging is volgens hem het regelen van een hoogwerker met een lange arm van zeventien meter ,,zodat je bij alle plekken rond het beeld kan komen’’. Op het gras staan rond ‘Love’ mag namelijk niet. ,,Dat kan met deze telescoop”.

Vierde generatie

Edwin Barendsma is de vierde generatie uit het geslacht van de Barendsma’s die leiding geeft aan het schoonmaakbedrijf. Jan Barendsma, geboren in 1870, richtte het bedrijf op in 1900. Daarna volgden Sybrandus (in 1916) en Bruno (in 1962) als opvolgers.

In 1992 kwam Edwin Barendsma als twintigjarige jongeman in het bedrijf. In 1996 werd hij deelgenoot nadat er van het bedrijf een VOF (Vennootschap Onder Firma) gemaakt was: in 2002 nam hij de zaak vervolgens over. Tot op heden is hij de eigenaar van Barendsma Schoonmaakbedrijf.

Barendsma wijst nog even op de achterzijde van de beelden. ,,De ene heb ik nu klaar en de andere moet nog. Dan zie je duidelijk het verschil.’

Nieuws

menu