Slakken vies of vervelend? Niks ervan, vindt Harrie Bosma. De kleine, maar fijne zeggekorfslak is zelfs een belangrijke indicator voor natuurkwaliteit | Natuur

Over het algemeen zijn slakken geen dieren die men noemt als naar hun lievelingsdier wordt gevraagd. Slakken zijn vooral lastig omdat ze iets opeten of vies maken. Maar zoals met veel beestjes in deze serie het geval is: onbekend maakt onbemind. Natuurkenner Harrie Bosma wil daar graag verandering in brengen.

Zeggekorfslak op het blad van een zegge.

Zeggekorfslak op het blad van een zegge. Foto: Harrie Bosma

Harrie Bosma is geen onbekende verschijning in Fryslân. De vers gepensioneerde medewerker flora en fauna van het Wetterskip is geregeld in het nieuws. Vaak als er een bijzondere zoogdiersoort, zoals een goudjakhals, voor een van zijn camera’s is verschenen of als hij aandacht vraagt voor het grote aantal otters dat wordt doodgereden. In die hoedanigheid kende ik Harrie, die in 2014 nog door de Zoogdiervereniging als vrijwilliger van het Jaar werd uitgeroepen, ook. Maar de inwoner van De Knipe blijkt ook de bijzondere land- en waterslakken van de provincie in kaart te brengen.

Nieuws

menu