De laatste coronapatiënt verlaat afdeling M in het MCL: 'Na alle heftigheid is het nu tijd om alles te laten bezinken'

Maandenlang was afdeling M een apart eiland in ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Vrijdagochtend trokken artsen en verpleegkundigen hun ‘maanpakken’ hier voor het laatst uit. De corona-afdeling is gesloten en haar 74 medewerkers keren terug naar hun oude stek.

Nico van der Woude verlaat als laatste patiënt de covidafdeling van het MCL.

Nico van der Woude verlaat als laatste patiënt de covidafdeling van het MCL. Foto: JACOB VAN ESSEN

Even na tienen verliet Nico van der Woude vrijdag als laatste patiënt afdeling M in ziekenhuis het MCL in Leeuwarden. Hij werd met bed en al naar een andere afdeling gebracht om verder verpleegd te worden, waarna de speciale corona-afdeling in het ziekenhuis werd gesloten.

Voor het geval dat

,,We hopen dat die dit keer dicht kan blijven”, zegt Lamberta Wielinga, coördinator van de Covid-afdeling. De zaal blijft voorlopig beschikbaar voor het geval de epidemie weer oplaait. ,,We hopen van niet en we merkten het ook snel nadat het vaccinatieprogramma was opgestart, maar je weet het natuurlijk nooit.”

De afdeling werd in maart vorig jaar in allerijl ingericht. Hij stond toen al zo’n twee jaar leeg. ,,Overal hebben we plukjes mensen vandaan gehaald om hier aan de slag te gaan. Alle afdelingen hebben hier een steentje aan bijgedragen.”

Eind mei 2020 werd de afdeling voor het eerst gesloten, maar in september ging ze weer open voor de tweede golf.

Roes

In totaal telde de afdeling zo’n 74 medewerkers. Verpleegkundige Boudien Jorna kwam van de afdeling buikchirurgie. ,,De tijd ging hier in een roes voorbij”, zegt ze. ,,Er is hier veel gebeurd. Veel nare zaken met overlijdens, maar er waren ook mooie momenten.”

Het werk was fysiek uitputtender dan gewoonlijk vanwege het continu werken in beschermende kleding, de zogenaamde maanpakken en ademen door speciale maskers.

,,Maar zodra je het pak aan had vergat je dat en ging je gewoon aan het werk. Het was vooral mentaal zwaar. De vele overlijdens waar je mee te maken hebt en het verdriet van de familie. Als je thuis komt dan komen dat soort zaken pas boven. Nu is het tijd om alles te laten bezinken.”

Lange dagen

Het waren vaak lange dagen, vertelt longarts Wouter van Geffen. ,,Vaak om 7.00 uur beginnen en pas weer om 18.30 uur thuis.”

Ook hij kijkt terug op een zware periode. ,,Je hebt met een overweldigende hoeveelheid verdriet te maken. Veel familieleed, en we zagen hier iedereen voorbij komen. Mensen die heel fit waren voor ze besmet raakten en toch doodgingen, ouderen en ook heel jonge mensen.”

In maart werd er zelfs een kindje geboren op de corona-afdeling, van wie de moeder was opgenomen.

Ook de onzekerheid over de pandemie maakte het werk volgens de longarts zwaar. ,,Vooral in het begin wisten we hier maar weinig van. Je kunt hier ook niet goed op voorbereid zijn. Tijdens mijn studententijd had je de Mexicaanse griep, maar dit was wel van een hele andere orde.”

Proost

Na confettiknallen en een proost met kinderchampagne werd de afdeling definitief gesloten. Dit betekent niet dat de rust meteen terugkeert. Van Geffen: ,,Er is nog veel inhaalwerk te doen met zorg die is uitgesteld vanwege corona. We hebben aanvankelijk ook gevraagd aan iedereen om hier met de vakantieroosters rekening mee te houden, maar er is wel ruimte om straks even bij te komen en vakantie te vieren.”

De situatie was twee maanden geleden nog volledig anders. Naast M waren er nog twee andere speciale corona-afdelingen ingericht. ,,Toen zaten we net niet tegen code zwart aan”, zegt woordvoerder Frits Mostert van het MCL. Nadat de meeste ouderen waren gevaccineerd werd nam het aantal sterfgevallen snel terug en werd het rustiger.

Afbouwen

De afdeling telde 24 verpleegbedden. Daarnaast had het ziekenhuis nog twaalf IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Van de honderden coronapatiënten die in de afgelopen zestien maanden in het MCL hebben gelegen kwam een groot deel uit andere regio’s van het land. In april ging het om zo’n 40 procent. Sinds twee weken is er helemaal geen vraag meer uit andere regio’s. Het ziekenhuis houdt voorlopig nog acht verpleegbedden en vier IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Mostert: ,,Als het kan bouwen we dat stap voor stap verder af.”

Afdeling M wordt eerst nog achter de hand gehouden; wat er daarna mee gebeurd is nog niet bekend.