Examenuitslagen 2021: De mooiste dag van het schooljaar op het Marne College in Bolsward is terug met applaus, knipogen en soms een elleboog

Om tien over vier wandelen donderdag de eerste uitgelaten examenleerlingen het terrein van het Marne College in Bolsward op. Docenten stellen zich op bij de voordeur om ze te onthalen. Met applaus, knipogen en af en toe een elleboog tonen ze hun blijdschap.

Examenkandidaten vmbo gemengde en theoretische Leerweg lopen met goed nieuws het Marne College uit. Links: Lianne Viëtor, vierde van rechts: Taco Nota.

Examenkandidaten vmbo gemengde en theoretische Leerweg lopen met goed nieuws het Marne College uit. Links: Lianne Viëtor, vierde van rechts: Taco Nota. Foto: Simon Bleeker

,,Zo beschermen we onszelf ook een beetje”, legt Hannie Stam, afdelingsleider van het vmbo uit. ,,Voor sommige leerlingen ben je zo blij dat je te snel een hand geeft of een hand op een schouder legt. Dat kan natuurlijk nog altijd niet. Door hier op afstand de jongens en meisjes toe te juichen kunnen we toch laten zien hoe blij we voor ze zijn. Juist dit jaar, waarin lang niet alles vanzelfsprekend was.”

De leerlingen zijn ook blij. Een leerling heeft taart meegenomen voor haar docenten. Anderen komen een praatje maken met hun docent. Waar de vmbo-, havo- en vwo-leerlingen normaal gezamenlijk toegesproken worden in de grote hal, worden ze nu in mentorgroepen kort toegesproken in een lokaal. Daar krijgen ze hun cijferlijst. Leerlingen die elkaar voor het eerst na de examens weer zien vallen elkaar in de armen. ,,En...? Geslaagd? Ik ook!”’

Geen onvoldoende

Tiemen Steigenga (19) uit Exmorra was er eigenlijk wel zeker van dat hij zou slagen. ,,Maar toen het na drieën werd, raakte ik toch nerveus”, zegt hij. Op de cijferlijst die hij zojuist van zijn mentor kreeg staat uiteindelijk geen enkele onvoldoende. Hij kan zich opmaken voor de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding (ALO) in Groningen. Klasgenoot en vriend Maarten Nauta (18) uit Bolsward hoopt in augustus bij de marine in Rotterdam te kunnen beginnen. ,,Maar nu eerst naar het strand, we gaan een feestje vieren.”

Een groep vmbo-leerlingen op het plein praat de cijferlijsten met elkaar door. Lianne Viëtor (15) uit Winsum draagt voor de gelegenheid speciaal een geslaagdensjerp. ,,We zagen hem vanmiddag in een winkel hangen en het leek ons wel bijpassend en feestelijk voor vandaag. Al wist ik toen nog niet dat ik geslaagd was.”

Nieuw hoofdstuk

Naast haar staat Taco Nota (16) uit Makkum, ook met goed nieuws op zak. Hij is blij om de middelbare schooltijd achter zich te kunnen laten en aan een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen. ,,Vorig jaar ben ik uit de kast gekomen, eerst bij mijn familie en daarna hier op school. Dat is niet overal goed gegaan. Sommige jongens lieten me links liggen, en ik heb ook te maken gehad met fysiek geweld. Deze tijd is heftig voor mij geweest, maar ik voel me ook opgelucht dat ik nu kan zijn wie ik ben.”

Volgend jaar gaat hij, net als Lianne, verder studeren in Leeuwarden. Hij kiest voor de design, ambacht & fashion-opleiding aan ROC Friesland College. ,,Ik heb er veel zin in.”

Zo viert elke leerling zijn of haar eigen feestje. ,,Dit is toch de mooiste dag van het jaar voor ons”, zegt Marcel Zweistra even later. Hij is naast docent scheikunde ook examensecretaris op de school. ,,Vorig jaar was er geen centraal eindexamen en wisten de leerlingen de uitslag eigenlijk al. Dit jaar de leerlingen weer kunnen opbellen, in de meeste gevallen gelukkig met goed nieuws, is toch waar we het voor doen.”

De vakantie is voor hem echter nog lang niet in zicht. Het derde tijdvak loopt af op vrijdag 9 juli. ,,Ik weet nu al dat er een handvol leerlingen is die ook dan nog hun examen doen. Maar voor het gros wacht alleen nog de diploma-uitreiking.”