Dit artikel is vandaag gratis

Over de stille ramp in de verpleeghuizen, onbegaanbare stoepen in Leeuwarden en hoe zag Sneek er 100 jaar geleden uit? Dit zijn de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad van 17 februari | Dagoverzicht

Foto: ANP

Elke dag staan er mooie verhalen in het Friesch Dablad en in dit overzicht staan ze handig op een rij. Lees hier onder meer over de stille ramp in verpleeghuizen en een trotse vader op de Olympische Spelen.

De eerste conclusie van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), die onderzoek deed de Nederlandse aanpak van de coronacrisis, is niet mals: tijdens de eerste maanden van de coronapandemie heeft zich een ‘stille ramp’ voltrokken in de verpleeghuizen. Meer dan de helft van de mensen die toen aan het coronavirus overleed woonde in een verpleeghuis, aldus de OVV. En dat was niet alleen omdat het hier oudere, kwetsbare mensen betrof, maar ook omdat de focus in de eerste maanden voornamelijk op de ziekenhuizen lag.

Berber Bijma, voorzitter van de stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg is niet verrast: ,,Het bevestigt dat de verpleeghuizen vanaf het begin een blinde vlek zijn geweest. Het laat ons zien dat de ouderenzorg een ondergeschoven kindje is. De ziekenhuizen gingen voor. De ouderen waren buiten beeld.”

En zeker geen ramp, maar wel een veroorzaker van overlast: de deelscooters die her en der op stoepen en fietspaden geparkeerd worden. In Leeuwarden bieden twee bedrijven de e-scooters en e-fietsen aan - GO Sharing en Check - en meer wil de gemeente er niet hebben.

Leren en spelen tegelijk: wie wil dat nou niet? Het kan met de app BabelAR: kinderen maken hiermee spelenderwijs kennis met veertien Europese talen, waaronder ook, jawel, het Fries. Hoe? Lees dat in dit (gratis!) artikel, over deze eveneens gratis app.

En hoe zag Sneek er honderd jaar geleden uit? Dat kan iedereen nu bekijken in het Fries Scheepvaartmuseum, dat zo’n dertig foto’s presenteert van een eeuw geleden. Skûtsjes in de gracht, reuring op straat: Kiek, su was Sneek!

Olympisch nieuws

Suzanne Schulting won geen goud op de 1500 meter bij het shorttrack, maar wel brons. En ze vond het lastig om daarmee tevreden te zijn. En teruggeblikt op de mislukte ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen werd er ook. Wat moet de KNSB in het vervolg doen met dit onderdeel?

En op de 1000 meter bij de vrouwen, die donderdagochtend verreden werd, stond naast Jutta Leerdam, Antoinette de Jong en Ireen Wüst nog een Nederlander aan de start. Maar dan één in Engelse dienst: Ellia Smeding. Haar vader Sjaak is apetrots: ,,It is knap dat it sa goed giet, want se binne mei neat begûn.”

Wil je elke dag een overzicht krijgen van de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad, rechtstreeks in je mail? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief. En op de hoogte blijven van wat er gebeurt op de Olympische Spelen: dat kan hier.

Nieuws

menu