Dit artikel is vandaag gratis

Over twee zussen op de Olympische Spelen, drukte bij de GGD en een bijzondere trouwtekst: dit zijn de mooiste verhalen van vandaag uit het Friesch Dagblad

De olympische vlam tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen 2022 in het Vogelnest-stadion van Beijing. Foto: ANP

Elke dag staan er mooie verhalen in het Friesch Dablad, dus ook vandaag. In dit overzicht staan die mooie verhalen handig op een rij. Lees hier onder meer over de Olympische Spelen, de Maand van de Bijbel en de zoektocht naar een huis.

Het kan bijna niemand zijn ontgaan: de Olympische Winterspelen zijn begonnen. Bijzonder natuurlijk als je daar bij bent als Friese sporter. En helemaal bijzonder als je zus er ook bij is. Dat geldt voor Michelle en Antoinette de Jong , twee zussen uit Rottum. Michelle start op de 500 meter bij het schaatsen, Anoinette op de 1000 meter, 1500 meter, 3000 meter en de ploegenachtervolging.

Familie en vrienden mogen daar, vanwege de coronapandemie niet bij zijn, en dus volgen hun ouders Dirk en Liesbeth de Jong de races vol spanning op de bank: met het hart in de keel, een droge mond en klamme handen op het puntje van de stoel. Verslaggever Marianne Velsink ging bij ze op bezoek.

En wil je nog even weten wanneer Friese sporters dit weekeinde in actie komen? Dat lees je hier.

Groene vinkjesstress en de Tweede Kamer

Het is druk bij de vaccinatielocaties van de GGD. Veel mensen willen toch nog een booster halen, nu hun QR-code in het coronatoegangsbewijs vanaf dinsdag wellicht verloopt . De wachttijd liep daardoor deze week soms op naar een uur.

En ook in de Tweede Kamer is het coronavirus nog volop aanwezig. Maar daar gebeurt ook iets opvallends, analyseert politiek verslaggever Henk van der Laan: het coronavirus is bijna een ‘normaal’ politiek onderwerp geworden. Waar de Kamer vroeger vaak met het kabinet meeging en alleen op details zaken veranderde (een avondklok een uur later), gaat de Kamer nu vaker op principiële punten tegen het kabinet in.

Op zoek naar een huis

Wie gescheiden is, gaat sowieso al een moeilijke tijd tegemoet. Maar tegenwoordig komt daar vaak een nieuw probleem bij: een huis: een nieuw huis vinden. Friese woningcorporaties geven deze ouders geen voorrang, en dus kunnen ze vaak nergens terecht. De consequenties voor ouders en kinderen zijn groot, blijkt uit deze reportage .

Niet alle huwelijken eindigen in een scheiding. Hedzer en Joukje Koops uit Kootstertille zijn na 55 jaar nog bij elkaar. En bijna elke dag denken ze wel even terug aan hun trouwtekst. Niet een hele gebruikelijke tekst: Exodus 33:15. Hoe die tekst hun hele leven met hen meeging en en troost gaf, lees je in dit verhaal.

Goed nieuws is er in Broeksterwâld: Op het dak van een boerderij aan de Tienewei worden in mei of juni 266 zonnepanelen geïnstalleerd. Het is het eerste succes van de Enerzjy Koöperaasje Feanwâlden , een coöperatie die zich inzet voor duurzame energie in de regio.

En de blik op het buitenland, nog eens. Want op de Britse troon zetelt nog steeds koningin Elizabeth II. Zondag viert ze haar jubileum: dan is ze 70 jaar koningin (!). En dat is niet het enige record dat The Queen (meer introductie heeft deze vrouw niet meer nodig) gebroken heeft. Royalty-kenner Bearn Bilker schreef een portret van deze bewonderenswaardige vrouw.

Meer verhalen lezen? En graag elke dag een overzicht ontvangen met de mooiste verhalen uit het Friesch Dagblad? Schrijf je dan in voor onze dagelijkse nieuwsbrief, en dat kan hier. Noflik wykein!

Nieuws

menu