Dit artikel is vandaag gratis

De nog altijd mysterieuze dood van tientallen papegaaiduikers op zee wekt argwaan

Een papegaaiduiker. Foto: Loic Venance

Er spoelen al een maand dode en verzwakte papegaaiduikers aan op de Nederlandse kust en met name op de Waddeneilanden. Het NIOZ heeft nog geen oorzaak gevonden voor de raadselachtige strandingen.

Sinds begin december zijn al zo’n vijftig dode vogels gemeld. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) kan nog geen oorzaak vinden, maar sluit wel uit dat de dieren slachtoffer zijn geworden van olievervuiling op zee, zoals eerder wel is voorgekomen.

Ook in Schotland is een grootschalige sterfte van de zeevogel gaande, aldus het NIOZ. Het instituut onderzoekt of de massastranding van bruinvissen in augustus van dit jaar en de vondst van veel dode zeekoeten in het najaar een relatie hebben met de dode papegaaiduikers. De dode dieren hebben gemeen dat ze in de centrale Noordzee rondzwommen. De zeekoeten en de papegaaiduikers zijn verhongerd, maar wat daarvan de oorzaak is, is ook nog onbekend.

Raadsel

”De reeks massastrandingen leidt tot argwaan”, aldus de onderzoekers. ”Er wordt steeds een enkele soort getroffen en dan ook nog een specifiek deel daarvan.” De dode bruinvissen waren vooral zwangere vrouwtjes, de dode zeekoeten waren vooral mannetjes en kuikens en onder de papegaaiduikers gaan vooral volwassen dieren dood.

Het NIOZ op Texel doet nu nader onderzoek naar de leeftijd, de lichaamsconditie en de verhouding tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes in de vogelgroepen. Het instituut krijgt graag meldingen van de vondst van dode vogels.

Nieuws

menu