De onmisbare stadsomroeper van Sloten: Pieter geeft na veertig jaar de ratel door aan Wiebrand. 'Al is it 35 graden; ik doch it pak oan'

Pieter Haringsma (78) neemt na veertig jaar afscheid van zijn functie als stadsomroeper van Sloten. Wat begon met een ‘kin wol’ na een borreltje als antwoord op de vraag of hij ‘even’ omroeper wilde zijn, groeide uit tot een kenmerkend figuur die vele prijzen won, op tv kwam en de koninklijke familie toesprak. Gelukkig is er een opvolger: Wiebrand van der Land (55).

De oude stadsomroeper van Sloten, Pieter Haringsma (links) en de nieuwe, Wiebrand van der Land.

De oude stadsomroeper van Sloten, Pieter Haringsma (links) en de nieuwe, Wiebrand van der Land. Foto: Marco Keyzer

,,Fjirtich jier is net neat. It is mear as de helte fan myn libben”, vertelt Haringsma. Hij en Van der Land merken dat de troonwisseling niet alleen bij hen, maar ook in Sloten ontzettend speelt. Haringsma zal dan ook bij iedere Slotenaar bekend zijn. Gehuld in zijn middeleeuwse kostuum met ratel en perkamentrol in de hand sprak hij de inwoners toe met luide stem. Van geboortes aankondigen tot karaokeshows begeleiden en van het bekende kanonschieten aan elkaar praten tot presentatoren André van Duin en Janny van der Heijden verwelkomen: Haringsma deed het allemaal.