De onrust over een tweespalt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden tegen corona is niet bij elke Friese sportclub even groot. 'Maar het blijft wel een lastig item.'

De tweespalt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden tegen het coronavirus zorgt voor onrust in de maatschappij, maar bij sportclubs is het lang niet altijd een groot item, blijkt uit een rondgang van deze krant.

De coronasticker die op bijna alle sportaccommodaties wel te zien is.

De coronasticker die op bijna alle sportaccommodaties wel te zien is. Foto: ANP

Volgens Erik Drenth, bestuurslid bij volleybalvereniging VC Sneek, zijn er binnen zijn vereniging tot dusver geen vragen binnengekomen van leden die liever niet met of tegen ongevaccineerden willen spelen. ,,Maar ik kan me het wel voorstellen hoor”, zegt hij direct. ,,Wanneer iemand zich niet veilig voelt, is het zaak het gesprek daarover aan te gaan, zodat iedereen elkaar begrijpt. En als het echt niet anders kan, dan zouden degenen die dat willen altijd nog alleen naar uitwedstrijden kunnen rijden in plaats van met elkaar in één auto. Waar een wil is, is een weg.”

LDODK-voorzitter Gouke de Vries spreekt woorden van gelijke strekking. Ook bij het bestuur van de korfbalclub uit Gorredijk hebben zich nog geen ongeruste leden gemeld. ,,Dat komt denk ik omdat we vrij nuchter zijn”, meent hij. ,,De een gaat wat pittiger met de regels om dan de ander, maar het blijft een lastig item. Al hoeven er geen problemen over te ontstaan, zolang iedereen een beetje rekening met elkaar houdt.”

Geen domme dingen doen

Alles draait om respect, wil De Vries er maar mee zeggen. ,,En je moet natuurlijk geen domme dingen doen. Het was leuk om te zien dat onze kantine afgelopen weekeinde voor het eerst weer open kon, maar het plan om de spelers van de tegenstander na afloop mee te laten eten, hebben we uiteindelijk gecanceld. Dat komt nu nog te vroeg.”

Bij Jeu de Boules-vereniging Tûk en Rekke in Menaam speelt de vaccinatie-problematiek al wel, vertelt voorzitter Kees Wieling. ,,Een nadelig gevolg daarvan is dat we dit jaar nog geen toernooien en competitie organiseren. Om leden tegemoet te komen die hebben aangegeven dat ze niet met met ongevaccineerden op de baan willen staan, proberen we hen bij onderlinge wedstrijdjes aan anderen te koppelen. Meer kun je als bestuur niet doen.”

Zelf bekendgemaakt

Wat daarbij helpt, is dat de meeste leden die zich niet willen laten vaccineren dat inmiddels zelf bekend hebben gemaakt. ,,Want het is ongepast om daar naar te vragen”, vindt Wieling, wiens vereniging ongeveer zeventig leden telt. ,,Ze zijn vaak al wat ouder en houden bewust meer afstand dan wel geprikte leden. Bovendien spelen we altijd in de buitenlucht. Dat maakt de kans om besmet te raken sowieso al kleiner.”

Zodoende probeert de leiding van Tûk en Rekke tweespalt binnen haar club te voorkomen. Die interne ruzies zouden volgens Anne Jochum de Vries van Sport Fryslân, het regionale steunpunt voor sportverenigingen, kunnen ontstaan als bestuursleden of leden te veel van mening verschillen over het te voeren coronabeleid.

Schrikbeeld

Van dat schrikbeeld is bij voetbalvereniging Buitenpost voorlopig geen sprake, vertelt waarnemend voorzitter Rudie Stuursma. ,,En ik verwacht ook niet dat dat snel gaat veranderen”, zegt hij. ,,Een groot deel van onze leden vindt de RIVM-regels die we hanteren maar onzin, maar volgt ze wel omdat het nu eenmaal moet. Zo vragen we iedere bezoeker zich op wedstrijddagen bij de ingang van het sportpark via een QR-code te registreren en proberen we de kantine zo leeg mogelijk te houden.”

Stuursma denkt dat het wel of niet willen samenspelen met ongevaccineerden pas een item wordt als bijna alle maatregelen op 20 september worden losgelaten. ,,Maar ook dan kan je niemand verplichten zich te laten prikken. Uiteindelijk gaat het erom dat spelers het er met hun teamgenoten over hebben en als dat niks oplost bij de vertrouwenspersoon aankloppen”, vertelt hij.

,,Bovendien kun je je afvragen voor wie het eigenlijk een probleem is. Gevaccineerden kunnen dankzij al die nieuwe varianten weliswaar nog steeds ziek worden, maar het risico daarop is voor niet-gevaccineerden veel groter. En zij zijn juist degenen die er geen punt van maken om met anderen het veld op te gaan.”