De poldergrond herbergt veel scheepswrakken en verhalen

De bodem van de Noordoostpolder is een groot scheepskerkhof. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta (Rijksuniversiteit Groningen) kwam achter de verhalen van twee scheepswrakken.

De Noordoostpolder met bovenin, vlakbij Rutte, de plek (’NA90’) waar begin jaren veertig de scheepswrakken va Sije Geerts van Dijk en Geert Dinkla werden gevonden.

De Noordoostpolder met bovenin, vlakbij Rutte, de plek (’NA90’) waar begin jaren veertig de scheepswrakken va Sije Geerts van Dijk en Geert Dinkla werden gevonden. Foto: RUG

De recente geschiedenis van de Noordoostpolder – de polder werd pas vanaf 1936 drooggelegd – intrigeert Van Popta. Hij promoveerde onlangs op een onderzoek naar de geschiedenis van de Noordoostpolder. In totaal zijn de afgelopen tachtig jaar in heel Flevoland zo’n 450 scheepswrakken gevonden en onderzocht. De plekken waar ze gevonden zijn, zijn vaak gemarkeerd met palen. Maar de verhalen achter de markeringen ontbreken en bovendien moeten er nog veel mee resten in de grond te vinden zijn. ,,Het gaat om een recente geschiedenis met verhalen die tot op de dag van vandaag voortleven”, zegt de in Nijland getogen Van Popta.

Nieuws

menu