Dit artikel is vandaag gratis

Scholen gaan na de kerstvakantie weer open voor alle leerlingen, studenten in het hoger onderwijs moeten eerst nog online colleges volgen

Gang met tassen en jassen aan een kapstok op een basisschool. Foto: ANP

De scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan na de kerstvakantie weer open voor alle leerlingen. Dat heeft demissionair onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt.

Wel zullen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen vanaf groep zes.

Het kabinet volgt daarmee volgens Slob het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat geoordeeld heeft dat de heropening van het onderwijs verantwoord kan. Scholen gingen voor de kerstvakantie een week eerder dicht om de toename van het aantal coronabesmettingen af te remmen.

Nieuwe tegenslag

Het besluit om het hoger onderwijs na deze week gesloten te houden is ‘opnieuw een tegenslag’ voor werknemers in de sector en studenten, zo stelt Universiteiten van Nederland (UNL). Ook de Vereniging Hogescholen spreekt van ‘een tegenvaller’.

Slob maakte maandag bekend dat studenten aan universiteiten, hogescholen en het middelbaar beroepsonderwijs voorlopig nog digitaal onderwijs moeten volgen. Alleen voor een aantal groepen, zoals studenten die praktijkonderwijs volgen, wordt een uitzondering gemaakt.

Op 14 januari bekijkt het kabinet opnieuw of het hele hoger onderwijs weer fysiek open kan.

Begrip

Maurice Limmen - voorzitter van de Vereniging Hogescholen - zegt begrip te hebben voor het besluit. Wel maakt hij zich zorgen ,,over de ingrijpende gevolgen van thuiszitten voor de jongere generaties. We zullen bij de politiek daarom het belang van fysiek onderwijs voor onze studenten met klem onder de aandacht blijven brengen.”

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de verlengde sluiting van het hoger onderwijs ,,zeer schadelijk voor de mentale gezondheid van studenten.” Voorzitter Ama Boahene: ,,Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op.”

Voorzitter van UNL Pieter Duisenberg zegt dat universiteiten ,,zo goed mogelijk” zullen proberen om het onderwijs online vorm te geven. ,,We hopen dat daar snel weer meer mogelijkheden op de campus bij kunnen komen in de komende weken.”

Nieuws

menu