De sigarenlucht van De Rookende Moor stonk naar slavernij

Tabaksfabriek De Rookende Moor van de familie Taconis in Heerenveen kon tot bloei komen dankzij slavenarbeid op de plantages in de VS. Op het bedrijfsvignet prijkt een zwarte man met indianentooi.

De familie Taconis groeide snel uit tot een succesvolle ondernemer in de regio. In 1905 gaf Johannes Hendrik Taconis (1863–1949), de kleinzoon van de oprichter, opdracht tot de bouw van deze riante villa Blau hûs nabij het chique Oranjewoud.

De familie Taconis groeide snel uit tot een succesvolle ondernemer in de regio. In 1905 gaf Johannes Hendrik Taconis (1863–1949), de kleinzoon van de oprichter, opdracht tot de bouw van deze riante villa Blau hûs nabij het chique Oranjewoud. Foto: Niels de Vries

Aan de Koningin Wilhelminaweg 1 in Heerenveen treffen we een pand dat ons op het spoor brengt van een van de meest welvarende Friese ondernemers rond 1900, de familie Taconis. De tabakskerver Siemon Hendrik Taconis (1795–1871) begon in 1818 met de productie van diverse soorten rook- en snuiftabak in de tabaksfabriek Het gekroonde tabaksvat, enkele jaren later omgedoopt tot De Rookende Moor.

Nieuws

menu