Wist je dat regenwormen zichzelf in een knoop kunnen leggen en de vorm van blaadjes kunnen herkennen? Ze zijn echt slimmer dan wij denken | Natuur

Vraag een mens welk dier het minst intelligent is en het duurt waarschijnlijk niet lang voordat de regenworm wordt genoemd. Vogel- én wormenonderzoeker Jeroen Onrust is het daar, net als wijlen Charles Darwin, niet mee eens.

De gewone regenworm (Lumbricus terristris), een van de pendelwormen. Een gang van een regenworm kan wel twintig liter water vasthouden.

De gewone regenworm (Lumbricus terristris), een van de pendelwormen. Een gang van een regenworm kan wel twintig liter water vasthouden. Foto: Jeroen Onrust

Wormen hebben zoals veel andere ‘lagere’ diersoorten vooral de aandacht van onderzoekers als voedsel voor andere dieren. Zo was ikzelf vooral geïnteresseerd in regenwormen omdat het een belangrijke voedselbron is voor dassen. Mijn aanname was dat er door langdurige droogte in het voorjaar, minder wormen beschikbaar zijn voor dassen en ze dus minder jongen grootbrengen. Maar de opgetelde neerslagcijfers van de eerste vier maanden uit de afgelopen tien jaar lieten geen verband zien met het aantal jongen dat in dat jaar groot worden. Blijkbaar schakelen dassenmoeders over op andere voedselbronnen waardoor ze toch voldoende melk blijven produceren.

Nieuws

menu