Dit artikel is vandaag gratis

De telefoontjes en berichten met hulp voor Afghaanse vluchtelingen in Zoutkamp blijven komen: 'Het is overweldigend, ik krijg telefoontjes uit het hele land'

Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen in het noodcentrum van het COA op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. Foto: ANP

Roodgloeiend staat de telefoon bij Natascha Snoek van Kledingbank de Zeecontainer in Groningen sinds een oproep op sociale media. De stichting zamelt onder andere kinderwagens, ledikantjes, speelgoed, rompertjes en andere kinderkleding in voor de geëvacueerde Afghaanse vluchtelingen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp.

Binnen korte tijd kwam er genoeg binnen om een container te vullen – en meer. Gisteren kon de eerste vracht naar deze noodopvang worden gebracht. ,,Het is overweldigend, ik krijg telefoontjes uit het hele land”, zegt Snoek.

Via de Rotaryclub, die betrokken is bij de Groninger kledingbank, kreeg Snoek vorige week de vraag of ze iets konden betekenen voor de evacués. De stichting zelf schonk ongeveer twee derde van de eigen voorraad en deed tegelijk een oproep via Facebook. Het bleek dat er vooral ook veel babyspullen nodig zijn.

Luiers gekocht

Nog steeds komen er zo veel berichten en appjes binnen, dat Snoek die onmogelijk allemaal kan bijhouden. Op Facebook kondigen mensen aan een auto vol spullen langs te brengen bij de kledingbank, voor de vluchtelingen. Op foto’s die Snoek maakte van het terrein staan stapels tassen en zakken met kleding, knuffels, kinderwagens, spelletjes en ook lattenbodems voor kinderbedjes. ,,Ik kreeg ook al bericht van een man die allemaal luiers had gekocht. Ik heb geloof ik nog iets van 270 ongelezen appjes om te beantwoorden.’’

En niet alleen spullen, ook hulp wordt aangeboden. Gisteren meldden zich spontaan zo’n vijftien vrijwilligers om de ingezamelde spullen klaar te maken voor transport. ,,Er zijn zoveel mensen die willen helpen. Ik word er inmiddels wat emotioneel van.’’

Door een burgerinitiatief (dat vluchtelingen in de provincie Groningen steunt) is op Facebook een oproep gedaan voor kleding en spullen om de voorraad van de kledingbank weer mee aan te vullen, bestemd voor mensen met een smalle beurs.

Niet spontaan spullen langsbrengen

De inzameling voor Zoutkamp via de stichting van Snoek is afgesproken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het COA roept particulieren op om niet zelf spontaan spullen langs te brengen, omdat de organisatie die daar niet allemaal kan verwerken en sorteren.

,,Voor donaties van particulieren moet eerst een goede inzamelstroom geregeld worden”’, zegt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers. ,,Maar het is ontzettend fijn dat zo veel mensen aan deze vluchtelingen denken. Zij komen hier binnen met heel weinig of helemaal geen bagage. Ze zijn erg moe en dankbaar dat ze op een veilige plek zijn. De kinderen zijn al meteen weer aan het spelen, zo zien we. Mensen zijn verder op zoek naar manieren om contact te krijgen met diegenen die achtergebleven zijn. Simkaarten werken bijvoorbeeld niet hier in Nederland, daar helpen we ze mee.’’

Na de komst van 178 vluchtelingen op zondag dit de opvanglocatie in Zoutkamp sinds die avond vol. Verspreid over vrijdag en zaterdag kwamen er in groepen in totaal 163 mensen aan. In de kazerne is plaats voor ongeveer 540 mensen, maar het COA liet eerder al weten dat dat er in de praktijk minder zouden zijn, omdat niet iedereen bij elkaar kan op een kamer.

Asiel aanvragen

Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis helpen in de kazerne met het verstrekken van kleding en maaltijden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stuurt een team van twintig medewerkers naar de noodopvang, zodat de vluchtelingen - die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald - daar asiel kunnen aanvragen. Daarvoor worden tijdelijke kantoren neergezet.

Inmiddels is een tweede opvanglocatie geopend op het terrein van het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide, van Defensie. Op deze opvanglocatie is plaats voor ruim driehonderd mensen. De eerste evacués kwamen daar gisteren aan.

Nieuws

menu