Van vissenkaak tot Duits aardewerk, kunstproject DE BAREN haalt de geschiedenis van Leeuwarden letterlijk uit de grond

Graven in een terp gebeurt niet zo vaak in Fryslân. Het idee is dat wat in de grond zit beter veilig in de grond kan blijven. Voor het kunstproject DE BAREN werd vrijdag toch in de terp Nijehove in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden gegraven. Een uniek moment dat allerlei geïnteresseerden naar het oudste deel van de stad bracht.

Jilles van Kesteren (rechts) zoekt naar archeologisch materiaal in de grond uit de terp Nijehove in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden.

Jilles van Kesteren (rechts) zoekt naar archeologisch materiaal in de grond uit de terp Nijehove in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden. Foto: Catrinus van der Veen

Midden in de Grote Kerkstraat staan Jan-Willen Oudhof, archeoloog bij de gemeente Leeuwarden, en Josje van Leeuwen, zoo-archeologe, met een tandenborstel in de hand. Voor hen een tafel met botjes, scherven en minder definieerbaar materiaal. Oudhof houdt een scherfje in de lucht. ,,Dit is Duits aardewerk uit het Rijngebied.” Hij schat dat het ongeveer uit de 11e eeuw komt. Het aardewerk is nog gaaf. Het verschil met het lokale aardewerk, een scherf van een kogelpot, is groot. Alleen aan de ronding zie je nog dat het een scherf is van een pot.

Nieuws

menu