De zomer kan sinds vrijdag beginnen voor vmbo-4, vakantiegevoel bij leerlingen in Grou na laatste examen

Het laatste examen voor vmbo-t-leerlingen is achter de rug. Het grote wachten kan beginnen. Op osg Sevenwolden in Grou kwam het vakantiegevoel bij de leerlingen naar boven.

 Laatste examendag op osg Sevenwolden in Grou met Splinter Wobbes, Joop Mink, Fenna Meester en Anniek Hoekstra (vlnr).

Laatste examendag op osg Sevenwolden in Grou met Splinter Wobbes, Joop Mink, Fenna Meester en Anniek Hoekstra (vlnr). Foto: MARCHJE ANDRINGA

Er hangt vrijdag een lichtelijke feeststemming in de hal van osg Sevenwolden in Grou. Een voor een komen de vmbo-t-leerlingen de kantine uitlopen, die tijdelijk is ingericht als examenlokaal. ,,We gaan een terrasje pakken”, zegt Fenna Meester (16) uit Akkrum. Gejuich om haar heen. Het laatste examen, beeldende vorming, voor het vmbo zit erop. Vanaf nu is het twee weken wachten op de uitslag.

Dat ze het gehaald heeft, daar is Fenna allesbehalve zeker van. ,,Ik heb wiskunde verpest, maar Duits ook. En je mag er maar één vak wegstrepen.” Die regel is vanwege corona speciaal voor dit examenjaar ingelast. Fenna is er blij mee, maar ze vindt het niet genoeg. ,,Vorig jaar hoefden de leerlingen helemaal geen landelijk examen te doen, terwijl ze toen maar een paar maanden hadden gemist. Maar wij hebben vorig jaar ook al een paar maanden gemist en dit jaar ook een gedeelte.”

Niet helemaal eerlijk

Haar klasgenoot Anniek Hoekstra (15) uit Akkrum vindt dat ook niet helemaal eerlijk. ,,Het vierde jaar zou een herhaling moeten zijn, maar ik heb dit jaar alleen maar nieuwe dingen geleerd.” Toch denkt ze wel dat ze op 10 juni een positief telefoontje krijgt van de school. ,,Duits is het enige waar ik aan twijfel, de andere examens gingen me goed af.” Ze wil door naar de havo, maar dan op het Leeuwarder Lyceum. Fenna weet nog niet goed wat ze wil, en kiest als ze slaagt voor een brede opleiding Management Assistent op het Friesland College.

Conciërge Cor Kleinhuis zwaait de zestien leerlingen die vrijdagmiddag examen deden stuk voor stuk uit. ,,Je ziet ze binnenkomen als kinderen en ze gaan als grote meiden en jongens weer weg. Het zijn prachtige kinderen, zoals elke lichting weer prachtige kinderen kent. Maar er komt weer een nieuwe lichting aan en daar kijk ik ook weer naar uit. Ik hecht me aan alle leerlingen, maar nooit te veel, want daarvoor gaat de tijd te snel.”

Geen etiket

De school volgt strikt de regels die voor de examens gelden op. ,,Dat gaat best ver”, vindt Kleinhuis. ,,Want de examenkandidaten mogen geen horloges dragen, geen deksel meenemen op de rekenmachine, maar ook geen flesjes water met etiket. Want daar kunnen spiekbriefjes op staan. We lopen zelfs mee tot het toilet.” Omdat er op de school alleen examens zijn op vmbo-t-niveau, zijn de groepen niet groot. ,,We lopen daarom langs met bekertjes water en een versnapering”, zegt Kleinhuis.

Om kwart over drie komt er weer een plukje leerlingen naar buiten. Joop Mink (15) is een van hen en oogt zelfverzekerd. ,,Dit ging goed. Eigenlijk alle examens wel, behalve Engels. Dat viel een beetje tegen. Vanaf nu ga ik op standje niks. Lekker genieten.” In tegenstelling tot de meiden is hij blij met de examens. ,,Nu weet ik tenminste zeker dat ik het niveau op het mbo straks aankan. En mijn diploma is tenminste wat waard”, zegt hij. Volgend jaar wil hij de architectenopleiding gaan doen op het Friesland College. ,,Ik heb me al aangemeld.”

Spreiden

Nieuw dit jaar is ook dat leerlingen hun examens mogen spreiden over twee tijdvakken. In Grou zijn er maar vijf leerlingen die daar gebruik van maken. Fenna, Anniek en Joop kozen er niet voor. ,,Ik wilde er graag in één keer vanaf zijn”, verklaart Fenna haar keuze. Voor de school heeft de nieuwe regel wel consequenties. ,,Want als leerlingen in het tweede tijdvak moet herkansen, is de schoolvakantie hier al begonnen”, zegt Kleinhuis. De lijst met docenten die de eerste week van hun vakantie wel beschikbaar willen zijn, ligt al klaar. Er is gelukkig genoeg animo.

Femke Wijnstra (15) uit Reduzum liep als een van de eerste leerlingen het examenlokaal uit en praat nog wat na met klasgenoten. Ze is positief over haar kansen. Maar nu wil ze vooral snel naar huis, want er staat een week kamperen op het programma met haar beste vriendin in Drenthe. ,,Veel plezier famke”, roept Kleinhuis haar na. ,,En we zien elkaar vast wel over twee weken mét goed nieuws.”