Dit artikel is vandaag gratis

Deel muur van flat in Sneek weggeblazen tijdens storm Eunice. Accolade adviseert bewoners om tijdelijk elders onderdak te zoeken

De zijmuur waar de buitenste laag stenen door de storm zijn weggeblazen. Foto: Rens Soenveld

Bij een flatgebouw aan de Hein Doekesstraat in Sneek is een deel van de zijmuur weggeblazen. Rens Soenveld, een van de bewoners, hoorde een knal waarna hij zag dat de bakstenen waren weggeblazen.

,,Ik dacht dat er een grote tak van een van de bomen die bij de huizen staan tegen de muur was geblazen. Toen ik ging kijken zag ik tot mijn verbazing dat de halve buitenmuur was verdwenen.”

Woningcorporatie Accolade raadde Soenveld aan de schade bij de gemeente te melden. Op advies van de brandweer hebben de bewoners van het portiek bij de zijgevel, die thuis waren de woning verlaten. De brandweer bekijkt later of het gebouw nog veilig is. Soenveld is naar zijn ouders gegaan in IJlst.

Zuigende werking

Volgens woordvoerder Wietske Hansma van Accolade zijn de stenen waarschijnlijk door de zuigende werking van de wind uit de muur getrokken. ,,Het waren hele heftige windstoten waardoor de muur als het ware even vacuüm werd getrokken.”

Volgens haar is de constructie van de flat, die in 1964 is gebouwd, nog steeds goed. ,,Bewoners kunnen als ze willen hun huis in. Maar in eerste instantie is hen aangeraden elders onderdak te zoeken.”

Om te voorkomen dat er bij veel regen vocht door de resterende muur slaat wordt er na het weekeinde een tijdelijke afdekking aangebracht. Zaterdag zet een bouwbedrijf uit veiligheidsoverwegingen ook hekken rond de ingestorte muur.

De reparatie zal naar verwachting een maand kosten.

Nieuws

menu