Dit artikel is vandaag gratis

Defensie zet een koepel over de radar in Wier tegen geluidsoverlast, maar de bouw kan wel nog twee jaar duren en geeft geen garanties

De radarpost bij Wier. Foto: MARCHJE ANDRINGA

Defensie gaat een koepel plaatsen over de Smart-L radar in Wier om geluidsoverlast tegen te gaan. Maar het is nog niet zeker of de radar daarna zal voldoen aan de geluidsnorm in de nachtelijke uren, aldus demissionair minister Henk Kamp.

In de zomer zijn er al maatregelen genomen om het geluid te verminderen. Dat heeft geen oplossing geboden en de radar zal voorlopig daarom alleen overdag op werkdagen blijven draaien. Het plaatsen van de koepel duurt naar verwachting twee jaar. Defensie blijft ook werken aan andere maatregelen om het geluidsniveau te verminderen, aldus Kamp.

In Wier zijn ze blij met de aangekondigde plannen. ,,Dit voelt als een nieuw begin”, verwoordt Johan Wijnsma van de Kerngroep Radar Wier het. Lange tijd voelde de inwoners van Wier zich niet serieus genomen door Defensie. ,,Het gesprek van vorige week heeft het vertrouwen hersteld. We hebben weer het gevoel dat we samen op kunnen trekken in plaats van tegenover elkaar te staan.”

Dat is volgens hem vooral de verdienste van de inwoners van Wier. ,,Ze zijn opgestaan en zijn voor zichzelf opgekomen. Je ziet wel waar dat toe leidt.”

Tijdsduur

Dat het nog twee jaar kun duren voor de koepel er staat, wordt volgens Wijnsma wel geaccepteerd in het dorp. ,,We wisten dat die koepel precisiewerk was. Een belangrijke belofte is dat de radar in de avond- en nachturen uit staat zolang de geluidsnorm overschreden wordt.” Of de koepel voldoende zal zijn, blijft onzeker. ,,We hopen het. het zal altijd wel wat doen”, zegt Wijnsma.

Een soortgelijke radar zou ook in het Gelderse Herwijnen komen en die zal eveneens een koepel krijgen tegen de geluidsoverlast. De Tweede Kamer wil trouwens dat deze radar ergens anders komt, net als de gemeente. Defensie onderzoekt die mogelijkheid nog en komt volgens de bewindsman over enkele weken met meer informatie hierover.

Over de radar

Smart-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, Longrange) is een moderne luchtverdedigingsradar. Deze radar verving recent de oude radar die ook een koepel had. Vanuit het dorp werd bij Defensie de suggestie gedaan om opnieuw een overkapping te plaatsen.

Nieuws

menu