Dit artikel is vandaag gratis

Den Haag blijft erbij: het treinstation van Thialf gaat niet open. Maar er bestaat een kansje dat de trein vanaf 2025 wél stopt

IJsstadion Thialf. Bezoekers die hier met het openbaar vervoer willen komen, moeten op station Heerenveen de bus nemen richting Thialf. Foto: ANP

Het treinstation bij Thialf blijft dicht. Wel ziet staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat ‘wellicht wel mogelijkheden’ voor de toekomst vanaf 2025. Dat schrijft ze in haar antwoorden op Kamervragen van de ChristenUnie.

De Friese Statenfracties van de ChristenUnie en de PvdA voerden vorige maand actie in Heerenveen voor de heropening van het treinstation bij Thialf. Maar dat overtuigde staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat niet.

Het station is al sinds 2015 niet meer in gebruik. Het is niet mogelijk om een extra stop bij Thialf tijdens evenementen in te passen in de dienstregeling zonder dat dit ten koste gaat van andere stops op het traject en van afgestemde aansluitingen op andere treinen in Zwolle en Leeuwarden. Die situatie blijft onveranderd, schrijft Heijnen.

Maar dat kan misschien wel veranderen per 2025. Vervoerder Arriva heeft plannen om met stoptreinen op de trajecten Leeuwarden-Zwolle en Groningen-Zwolle te gaan rijden, naast de huidige treindienst van NS. Arriva heeft daarbij onder meer de ambitie om het station Thialf ‘structureel te bedienen’. Staatssecretaris Heijnen beoordeelt of dit meerwaarde oplevert voor reizigers, en of daar genoeg capaciteit voor is.

Mocht dat niet lukken, dan is er nog een optie. Het verbeteren van de perron- en spoorcapaciteit bij Meppel en de vervanging van de HRMK-spoorbrug in Leeuwarden kunnen misschien ruimte bieden voor een stop op Thialf bij evenementen, schrijft Heijnen. Maar dat moet dan worden afgewogen tegen de wens voor een nieuw station Leeuwarden Werpsterhoeke en een nieuw station Staphorst. ProRail gaat hier onderzoek naar doen.

Nieuws

menu