Friezen beleven heel aparte vakantie in Valkenburg: de sfeer is naargeestig en bedrukt

Het centrum van Valkenburg is weer vrijgegeven. Maar voor Friezen die deze week op vakantie zijn het Limburgse stadje is het een vakantie om nooit te vergeten.

Donderdag stond het centrum van Valkenburg nog onder water. Een dag later was het al water verdwenen.

Donderdag stond het centrum van Valkenburg nog onder water. Een dag later was het al water verdwenen. Foto: ANP

,,We kunnen weer door het centrum van Valkenburg lopen maar de ravage is nog enorm.” Rianne Kramer uit Sneek zit met haar man Wiebe Cnossen, hun dochter en een nichtje sinds maandag op een (hooggelegen) camping in Valkenburg.

De sfeer in het centrum is volgens haar naargeestig en bedrukt. ,,De horeca heeft allemaal drijfnat meubilair en andere spullen buiten staan. Je ziet verder overal huisraad op straat en slangen om het water uit huizen te pompen. Ook de kerk was ondergelopen, de kerkbanken staan op de stoep. En overal zijn politie en hulpverleners aan het werk.”

Verrast

Ze is verrast over hoe snel het water is gezakt. ,,Je kunt op de muren zien dat het water bij de huizen ruim een meter hoog heeft gestaan. Veel kelders zullen nog wel blank staan, maar het centrum is weer vrijgegeven.” Van een horecamedewerkster hoorde Kramer dat het water vrijdagochtend heel snel zakte. ,,Terwijl hen was gezegd dat het meerdere dagen zou gaan duren.”

Het gezin Cnossen-Kramer zou naar de Dordogne op vakantie, maar had met het oog op corona de reis omgeboekt naar een camping in eigen land. ,,Dat je dan in zoiets terecht zou komen verwacht je nooit. Maar deze vakantie vergeet je nooit meer.”

Bang

In eerste instantie wilden ze het centrum mijden om niet de ramptoerist uit te hangen. ,,Onze dochter Rixt van tien was de afgelopen dagen bang geworden en vroeg steeds of het water ook de camping kon bereiken, en of dit ook in Sneek kon gebeuren. Ze was gerustgesteld toen ze met eigen ogen kon zien hoe ver het water wegbleef van de camping, die op een heuvel ligt, en dat het al aan het zakken was. We zijn dus wel blij dat we toch gegaan zijn.”

Eric Verschut uit Lemmer is nog niet wezen kijken in het centrum. ,,Je voelt je dan toch snel een ramptoerist.” Het gezin, bestaande uit Verschut, zijn vrouw en twee zonen met vriendinnen zit sinds maandag in een vakantiechalet op een camping op de Cauberg. ,,Sinds we hier aankwamen heeft het geregend. De camping is wel heel nat, maar we zitten hoog dus van wateroverlast is geen sprake.”

Droog

De eerste keer dat ze het centrum van Valkenburg afgelopen week bezochten was het wel hoog water, maar liep de Geul nog gewoon onder de bruggen door. ,,Dat was een dag later al anders - en toen was de brug nog niet ingestort.”

De komende tijd lijkt het droog te blijven in het gebied. ,,Dan kunnen we alsnog Valkenburg gaan bekijken, al zal het wel anders zijn dan anders.” Het gezin zou vrijdagavond naar het casino op de Cauberg gaan, maar dat houdt de deuren gesloten. ,,Ik hoorde ook over een stroomstoring in het centrum.”

Relativeren

Voor het gezin van Kramer is een deel van de vakantie in het water gevallen. ,,Maar als je ziet waar de bewoners mee te maken hebben, zijn onze problemen relatief. We bezochten vandaag de grotten van Valkenburg. Normaal een ritje van vier kilometer. Nu moesten we twintig kilometer omrijden. Normaal vind je zoiets balen, maar nu erger je je daar totaal niet aan.”