Dichtdraaien gaskraan helpt Noorden bij energietransitie

Het dichtdraaien van de Groningse gaskraan hoeft geen economisch drama voor Noord-Nederland te betekenen. Het Noorden kan zich nu juist profileren als innovatieregio voor duurzame energie.

Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas.

Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas. Foto: ANP

Nederland staat voor een grote energietransitie en de effecten daarvan zijn misschien wel het meest voelbaar in Noord-Nederland. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is alleen al goed voor 1500 banen, waarvan het grootste deel in de regio Groningen. Tel je daarbij het aantal banen in gerelateerde sectoren op, dan zou het zelfs om een kleine twintigduizend banen gaan.

De vier grote steden in Noord-Nederland, Leeuwarden, Groningen, Assen en Emmen, willen niet voor onaangename verrassingen komen te staan als de gaskraan in Groningen vanaf 2022 helemaal wordt dichtgedraaid. ,,We kunnen leren van andere regio’s die ook voor grote economische veranderingen hebben gestaan”, zei Friso Douwstra, wethouder in Leeuwarden, gisteren bij de tweedaagse bijeenkomst in stadsschouwburg De Harmonie.

Actieplan

Douwstra hoopt samen met zijn Groningse en Drentse collega’s in twee dagen tot een actieplan te komen waarin staat hoe de regionale economie en arbeidsmarkt zo goed mogelijk voorbereid kunnen worden op de aanstaande energietransitie.

De gemeenten hebben hiervoor hulp gevraagd van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. Dit bureau begeleidde al meer regio’s in Europa bij een transitie, bijvoorbeeld omdat er een grote werkgever vertrok of omdat er überhaupt te weinig werkgelegenheid was.

De Finse stad Oulu overleefde het vertrek van Nokia. Die was tot 2013 veruit de grootste werkgever in de regio. Met het vertrek van het telecombedrijf verdween de technische kennis niet. Door krachten te bundelen ontpopte het stadje zich als centrum voor technologie voor de gezondheidszorg. Het aantal banen nam niet af, de werkgelegenheid steeg juist. De regio noemt het vertrek van Nokia inmiddels een zegen.

We kunnen leren van andere regio’s die ook voor grote economische veranderingen hebben gestaan

De Zuid-Limburgse stad Heerlen richtte zich op nadat de mijnindustrie verdween. Datzelfde deed de Franse stad Lille na de ondergang van de textielindustrie.

Voor Noord-Nederland ziet Hana Gerbelova, onderzoeker bij JRC, ook kansen. Maar dan moet er wel samengewerkt worden en gebruik worden gemaakt van bestaande faciliteiten voor gaswinning, vindt zij.

,,Dit jaar maken we nog volop gebruik van Gronings gas, over drie jaar helemaal niet meer. De komende jaren zijn dus cruciaal. Er liggen juist nu kansen voor Noord-Nederland om bij te dragen aan de energietransitie, maar dan moeten die kansen gezien en gegrepen worden.”

Ze denkt dat de regio economisch kan groeien als die vanaf nu inzet op geothermie, waterstof en de gasimport die vanaf 2022 grotendeels uit het buitenland moet komen. In Zuidbroek breidt de Gasunie de stikstofinstallatie al uit zodat die straks tien keer meer gas kan verwerken.

Daarmee transformeert Noord-Nederland zich nu al van gaswinningsgebied naar leidende regio in de energietransitie. ,,De infrastructuur ligt er al”, aldus Gerbelova.

De bijeenkomst van de vier gemeenten gaat vandaag verder.

Nieuws

menu