Dierenasiel De Wissel in Leeuwarden moet twee weken dicht vanwege de dodelijke kattenziekte

Dierenasiel De Wissel in Leeuwarden moet twee weken dicht nadat er bij kittens in het asiel de besmettelijke kattenziekte is geconstateerd.

Voor kittens is de kattenziekte het meest gevaarlijk omdat ze vaak nog niet ingeënt zijn.

Voor kittens is de kattenziekte het meest gevaarlijk omdat ze vaak nog niet ingeënt zijn. Foto: SAID KHATIB SAID KHATIB

De kattenziekte is een ernstige maag-darmziekte en kan dodelijk zijn. Met name andere kittens, die nog niet ingeënt zijn, lopen gevaar. De Wissel roept alle kattenbezitters op om katten die nog niet ingeënt zijn alsnog in te laten enten.

De Wissel laat alleen in geval van uiterste nood nieuwe katten binnen. Voor de overige katten is het asiel twee weken dicht.

Straatkat

Mensen die katten op straat aantreffen mogen de dierenambulance of De Wissel wel bellen. Maar in plaats van dat de kat wordt opgehaald, krijgen de katten nu een zwerversbandje of wordt alleen de chip gecontroleerd. Er worden ook geen katten uitgegeven. Mensen die een kat gereserveerd hadden, zullen wat langer moeten wachten.

Honden, konijnen en knaagdieren zijn niet bevattelijk voor de kattenziekte en worden wel gewoon aangenomen en geplaatst. De ziekte is ook niet overdraagbaar op mensen.

Begrip

De komende dagen zijn medewerkers druk met het ontsmetten van de dierenverblijven en materialen met chloor. De organisatie vraagt via sociale media om begrip en benadrukt dat het welzijn en de zorg voor de dieren nu prioriteit moeten krijgen.