Dit is de route die de Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden lopen

De reuzen van Royal de Luxe lopen in het weekeinde van 17, 18 en 19 augustus negen routes door Leeuwarden. Lees hieronder alles over de exacte route die de reuzen gaan afleggen.

Dit is de route die de reuzen op zaterdag lopen

Dit is de route die de reuzen op zaterdag lopen

Opengebroken oversteekplaatsen, lage obstakels die worden verwijderd en een stad vol verkeersborden die wijzen op stremmingen. Leeuwarden staat in het teken van de komst van de reuzen van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe. De organisatie verwacht dat het evenement op 17, 18 en 19 augustus ongeveer 400.000 bezoekers zal trekken.

Tot vorige week vrijdag was de route die de drie reuzen lopen geheim, al speculeerden veel Leeuwarders op basis van de verkeersborden al over de afstanden die de Duiker, het Reuzenmeisje en Xolo de Hond af gaan leggen.

De reuzen lopen tijdens het driedaagse evenement elke dag een andere route. De Duiker (11 meter) en het Reuzenmeisje (5.5 meter) gaan op vrijdag en zaterdag ieder hun eigen weg. Xolo (3 meter) loopt afwisselend met de twee reuzen mee.

Klik hier om de route van vrijdag in het groot te bekijken.
Klik hier om de route van zaterdag in het groot te bekijken.
Klik hier om de route van zondag in het groot te bekijken.

Route

Het Reuzenmeisje ontwaakt vrijdagochtend 10:00 op het Stationsplein, om vervolgens via de Wirdumerdijk het stadscentrum in te lopen. De Eewal en de Tweebaksmarkt worden aangedaan, om via de Nieuwekade de Cambuursterhoek in te lopen. Daar valt het reuzenmeisje in slaap naast de uitvalsbasis van die andere slapende reus: SC Cambuur. Een dag later loopt het meisje via de Groningerstraatweg terug naar de uitvalbasis bij WTC Expo.

De Duiker verrijst vrijdag rond 11:00 uur uit het water bij de Willemskade. Eenmaal op de wal lopen de reus en de dertig mensen die nodig zijn om het geheel in beweging te krijgen naar het Olderhoofsterkerkhof om via de Noorderweg en de Blokhuispoort te eindigen op het Wilhelminaplein. Op zaterdag loopt de Duiker een vergelijkbaar, maar iets groter rondje.

De drie publiekstrekkers zijn op zondag wel gezamenlijk te bewonderen. Ze lopen dan vanaf het terrein van WTC Expo naar de Willemskade, waar ze met een boot via de Prinsentuin de stad verlaten.

Verhaal

De route is een belangrijk onderdeel van het verhaal over ijs en water dat regisseur Jean-Luc Courcoult van Royal de Luxe wil vertellen, vertelt Martijn Beekhuizen namens de organisatie. ,,Hij is drie jaar geleden door de stad gegaan en heeft vervolgens een route uitgestippeld. Die hebben we hier en daar natuurlijk wel aan moeten passen, omdat de reuzen niet door alle straten passen.”

Lees ook: Reuzen vertellen Fries verhaal over ijs en water

Zo zijn er hier en daar wat maatregelen genomen om de reuzen te laten passeren. Ook aan de druiventakken boven de Sint Jacobsstraat, die te laag lijken te hangen voor het passeren van het Reuzenmeisje, heeft de organisatie gedacht. ,,Daar hebben we een creatieve oplossing voor”, vertelt Beekhuizen. ,,Dat is onderdeel van de show.”

Zo zijn er volgens Beekhuizen op de route meer ‘optredens’ waar de reuzen speciale acts uitvoeren. ,,De reuzen eten, drinken, slapen en tonen emoties, net als wij doen. Mensen langs de routes gaan daar genoeg van mee krijgen.”

Onstuimig weer zou nog roet in het eten van de reuzen kunnen gooien. ,,Maar eigenlijk alleen als er harde wind of onweer is, omdat je met hoge objecten zit”, zegt de organisator. ,,Regen is geen showstopper.”

Bereikbaarheid

De binnenstad van Leeuwarden is op vrijdag, zaterdag en zondag compleet afgesloten voor verkeer. Dat geldt voor gemotoriseerd vervoer (van 07:00 tot 20:00), maar ook voor fietsers (van 8:00 tot 19:00). De gemeente plaatst bij alle bruggen rondom de binnenstad extra fietsenstallingen.

Lees ook: Geen slaapplek meer door de Reuzen

De organisatie van LF2018 raadt mensen van buiten de stad aan om met het openbaar vervoer te komen. De bussen van Arriva rijden een aangepaste ‘Reuzen-dienstregeling’ en de treinen van NS en Arriva zijn langer dan normaal.

Bezoekers die toch liever met de auto komen, kunnen hun auto kwijt op de P+R-terreinen Hemrik, Zuidlanden en Zwette V. Voor 12.50 euro (per auto) kopen bezoekers een dagticket en worden ze met pendelbussen in de stad afgezet.

Voor actuele info: plattegrond2018.nl

Lees ook: Dit bedrijf brengt de reuzen naar Leeuwarden

Nieuws

menu