Dit artikel is vandaag gratis

De mooiste natuurfoto, een symposium over de toekomst van de kerk en een titel na vier berovingen. Dit is het beste uit het Friesch Dagblad van maandag 23 mei

Drie veldmuizen bij de pier van Holwerd tijdens een noordwesterstorm in oktober 2021. Met deze foto won Marcel van Kammen de Groene Camera 2022, de prijs voor de beste natuurfoto. Foto: Marcel van Kammen

Met een nieuwe week in aantocht trapt het Friesch Dagblad de maandag af met verhalen uit de kerk. Maar ook werd er weer volop gesport op de Friese sportcomplexen. Voor fotograaf Marcel van Kammen was het een bijzonder weekeinde, maar hij ontving dan ook niet zomaar een prijs. Dit zijn de mooiste verhalen uit de krant van maandag 23 mei.

Met een foto van drie bij elkaar schuilende muisjes in een storm op de pier bij Holwerd heeft natuurfotograaf Marcel van Kammen uit Hurdegaryp de Groene Camera 2022 gewonnen. Dat hij iets bijzonders had geschoten, vorig jaar oktober tijdens die stormachtige dag op de pier van Holwerd, dat had Van Kammen meteen wel door. ,,Ik tocht fuortendaliks: hjir soe ik wolris wat mei winne kinne. In inkelde kear hast dat, dan witst drekst: dit hat wat ekstra’s.”

Namens de classis heeft hij inmiddels 130 Friese gemeenten bezocht en van ,,hart tot hart en ziel tot ziel’’ gehoord hoe het er in de Friese kerken aan toe gaat. ,,Stuk voor stuk prachtige gemeenten, maar overal hoor ik ook ernstige zorgen.” Over het teruglopend kerkbezoek, het wegblijven van jonge generaties, dalende inkomsten en misschien wel het vaakst: hoe moeilijk het is om ambtsdragers te vinden. Dat laatste is uitdaging nummer 1. Al veel langer overigens.

Na een bizarre anderhalve week, waarin tot vier keer toe bij de club werd ingebroken, deden de voetballers van Lions’66 uit Leeuwarden zaterdag wat ze het hele seizoen al doen: winnen. De 2-0 zege op SSS’68 was genoeg voor het kampioenschap in de vijfde klasse B.

Kerkelijke gemeenten in Fryslân moeten meer met elkaar samenwerken. Die oproep klonk zaterdag in de Grote of St. Gertrudiskerk in Workum, tijdens een provinciale conferentie van de Protestantse Kerk. ,,Een kerk die toekomst heeft wil niet in haar eentje kerk zijn, behoudt de eigenheid waar het kan, werkt met andere kerken samen, of voegt zich met andere kerken samen waar dat moet”, zo zei classisdominee Wim Beekman van de classis Fryslân, de regiovergadering van de Friese PKN.

Zwembad De Welle in Drachten was zondag het toneel van de slotdag van de regionale zomerzwemkampioenschappen. Voor de één het hoogtepunt van het langebaanseizoen, voor de ander slechts de opstap naar meer. Senna Hof (16) en Frouke Ludwig (14) behoren tot die laatste categorie. Geen wonder dat ze zich ontspannen langs de rand van het vijftigmeterbad bewegen. Maar waar ligt de lat voor de talenten?

Nieuws

menu