Dit artikel is vandaag gratis

Hoe leerlingen van het Bornego warmlopen voor de Duitse verkiezingen dankzij docent Femke Swarte

Docent Duits Femke Swarte. Foto: Simon Bleeker

Politiek is voor veel jongeren een ver-van-hun bed-show. Docent Duits Femke Swarte (33 jaar) kreeg het voor elkaar om elf klassen op het Bornego College in Heerenveen warm te draaien voor de Duitse verkiezingen van komende zondag.

Sterker nog, de leerlingen in die klassen brachten deze week al een stem uit voor de Bundestagswahl 2021. Swarte bedacht hiervoor een nieuw kiesdistrict: Bornego.

De in Stiens geboren docent ging niet over één nacht ijs. Eerst kregen de leerlingen een spoedcursus Duitse politiek. Ze printte stembiljetten met daarop de zes grootste partijen in Duitsland. Dit zijn de linkse partijen Die Linke, Die Grünen en de SPD en aan de rechterkant de Freie Demokratische Partei (FDP), het CDU/CSU en Alternative für Deutschland (AfD) .

Via het sociale medium TikTok, waar ze met haar account Frau Swarte veel bekijks trekt, bracht ze kinderen bij wat de belangrijkste speerpunten per partij zijn en wat de verschillen. En tot slot knutselde ze een papieren stembus in elkaar waar de leerlingen hun stembiljet tot en met gisteren in konden deponeren.

Corona

Tot haar verrassing bleken de leerlingen best geïnteresseerd in de Duitse politiek. ,,De les begon met de reactie ‘moet dit nou?’. Maar gedurende de les stelden ze vragen en gingen ze het gesprek aan over thema’s die hier ook spelen.”

Want dat is wat ze de leerlingen bijbrengt, dat de thema’s die in Duitsland spelen grotendeels dezelfde zijn als hier: corona, de woningmarkt, de klimaatverandering, Afghanistan enzovoort. ,,Duitsland is onze grote buur en we kennen allemaal wel iemand die er vaak komt, werkt of familie heeft. Onze economie is er grotendeels van afhankelijk.”

Ook inhoudelijk kwam het gesprek in de klas goed los. ,,Je merkt dat de jonge generatie best bezig is met bijvoorbeeld duurzaamheid. Maar er waren ook discussies. AfD is bijvoorbeeld tegen de mondkapjes. Daar waren aan aantal leerlingen het mee eens, anderen juist niet.”

Bewust bracht ze ook beeldvorming en imago in. ,,Toen Angela Merkel in 2005 bondskanselier werd van Duitsland, ging het in het begin vooral over haar kleding, het feit dat ze geen make-up droeg en haar slordige haar. Hoe is dat nu met de vooral mannelijke leiders van de partijen?” Al snel ging het over het belang van een inclusieve politiek.

Populisme

Swarte hoopt dat die politiek inhoudelijke gesprekken ook na het project, dat ruim twee weken duurde, blijven hangen. Ze besteedde speciaal aandacht aan het populisme. Ze merkte dat lang niet alle leerlingen wisten wat dat eigenlijk betekende. ,,Als je dan vraagt of iemand een populist kent, komt er altijd wel iemand met Hitler als antwoord. Dat is een brug om de geschiedenis van Duitsland te verbinden aan hoe de Duitse politiek vandaag de dag georganiseerd is. En dat een partij met maar één lid, zoals de PVV, in Duitsland ondenkbaar zal zijn.”

Ze had het in de klas ook over de boodschap van populisten en het belang om verder te kijken dan je neus lang is. ,,Want als iemand precies dat zegt wat mensen willen horen, kan er een verborgen agenda op de achtergrond spelen. Je moet ook luisteren naar wat politici niet zeggen.”

Verkiezingsdag

Als liefhebber van de vakken Duits en Maatschappijleer combineert ze met dit project het beste van die twee werelden. Dat kostte veel tijd en energie, maar bracht ook plezier. Zondag zit ze, samen met een vriendin uit Duitsland, op het puntje van haar stoel de ontwikkelingen van de verkiezingsdag in Duitsland te volgen. ,,Van een paar leerlingen hoorde ik dat ze ook gaan kijken zondag.”

Minstens zo spannend is het tellen van de stemmen van het district Bornego. Swarte voorspelt daar winst voor Die Grünen de SPD en CDU/CSU. En in het echt? ,,Dan denk ik dat Olaf Scholz van de SPD de meeste stemmen krijgt.”

Nieuws

menu