Uit onvrede vertrekken docenten van het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp. Maar de oprichter is opgelucht: 'Leerling zit niet te wachten op docenten die frustratie uiten'

Er is onvrede onder docenten op het SVPO Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp: ongeveer een derde van de docenten, met name van de bovenbouw, stapt daarom op. Zij hekelen de gang van zaken, de communicatie en het management van de school.

Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp.

Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp. Foto: Marcel van Kammen

De docenten spraken zaterdag bij Omrop Fryslân van een ,,angstcultuur” en van een ,,dictatoriale malafide organisatie waar de leerlingen de gijzelaars zijn”.

Volgens oprichter Suzan Polet is de druppel voor deze docenten geweest dat er een nieuwe schoolleider is aangesteld die niet uit eigen geledingen kwam. ,,Dit is een groep docenten die al langer een eigen interpretatie hebben van waar SVPO (School voor Persoonlijk Onderwijs, red.) voor staat. De groep wilde zelf het schoolleiderschap opeisen.”

Leerlingen de dupe

Hoewel dat de directe aanleiding was, gistte er op de achtergrond al twee jaar ontevredenheid, vertelt Polet. Volgens haar wilde de groep bovenbouwdocenten niet de benodigde begeleiding en structuur bieden aan leerlingen. Ook zouden docenten het leerlingenniveau te laag vinden, waardoor docenten geneigd waren leerlingen sneller een jaar over te laten doen.

Dat past volgens Polet niet bij de visie van de SVPO. ,,Leerlingen werden er de dupe van. Zij zitten niet te wachten op docenten die frustratie zitten te uiten in lessen en in Whatsapp-groepen.”

Polet noemt de uitingen naar de pers door de docenten ,,onprofessioneel”. ,, Als je je niet kan vinden in de visie op de school, dan moet je gewoon vertrekken naar een andere school. Zonder tam-tam.”

Sinds de uittocht van de groep docenten staan er dertien vacatures uit, waarvan inmiddels weer vier zijn vervuld. Of er ook leerlingen van school zijn vertrokken, weet Polet niet. ,,Als dat gebeurt, zullen zij zich waarschijnlijk per 1 augustus uitschrijven. Maar ik heb juist veel positieve berichten en steunbetuigingen van ouders gekregen.”

Onderwijsrapport

De School voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO) met acht vestigingen in den lande ligt ook op ander vlak onder vuur. De Onderwijsinspectie maakte over de kwaliteit en de geldstromen van de scholen een kritisch onderzoeksrapport.

Dagblad Trouw meldde zaterdag dat overkoepelend schoolbestuurder Micha van Denderen (echtgenoot van Suzan Polet) de Onderwijsinspectie voor de rechter daagt, om de publicatie van het rapport over tegen te houden. Van Denderen zou bijvoorbeeld via zijn privéstichting, bedoeld voor zijn scholen, hypothecaire geldleningen aan zijn zonen hebben verstrekt.

In een schriftelijke reactie op het rapport laat de bestuurder weten het rapport vooral te bestrijden omdat de ‘kritiekpunten zouden betekenen dat we onze uitgangspunten opzij moeten zetten’.

Ook in het verleden wilde de scholenkoepel kritische schoolrapporten van de Onderwijsinspectie tegenhouden. De vorige keer, bij een rapport uit 2019, oordeelde de rechtbank desondanks dat deze openbaar gemaakt mocht worden. Daarin stond onder meer dat de school in Hurdegaryp onvoldoende scoorde op het vak Fries.