'Doch it net, doch it net', zeggen veertig insprekers over nieuwbouw rondom de Hounspolder in de Zuidlanden onder Leeuwarden

Wat voor gemeente wilt u zijn? Wat wilt u achterlaten voor uw kinderen en kleinkinderen? Het waren woensdagavond terugkerende vragen aan de gemeenteraad van Leeuwarden tijdens een drukbezochte informatieavond over de omstreden nieuwbouwwijk De Hem.

Met spandoeken maken insprekers en bezoekers van de informatieve avond over de Hounspolder bekend tegen woningbouw in De Hem te zijn.

Met spandoeken maken insprekers en bezoekers van de informatieve avond over de Hounspolder bekend tegen woningbouw in De Hem te zijn. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Bijna veertig mensen spraken zich uit voor het behoud van de Hounspolder, waar momenteel zo’n zestig paartjes weidevogels broeden. ,,Een uniek aantal voor een stukje grond van 8,5 hectare”, zegt Roel Boersma van Vogelwacht Leeuwarden. Toen zijn interesse in weidevogels begin jaren negentig groeide, telde Nederland nog 120.000 broedparen. Daarvan zijn er nu nog 30.000 over.