Dochter Desmond Tutu één van de sprekers bij jaaropening hogeschool NHL Stenden

Het Zuid-Afrikaanse woord ubuntu vertaalt zich in het Frysk het gemakkelijkst als ‘iepen mienskip’ en in het Nederlands als inclusiviteit. In welke taal dan ook, de opening van het studiejaar 2019-2020 van hogeschool NHL Stenden gistermiddag paste in dit straatje.

Mpanzu Bamenga richtte ‘The Inclusion Leaders Network’ op waarmee hij zich inzet voor een inclusieve samenleving.

Mpanzu Bamenga richtte ‘The Inclusion Leaders Network’ op waarmee hij zich inzet voor een inclusieve samenleving. Foto: Marchje Andringa

Op het podium stonden twee ambitieuze Afrikaanse sprekers: Mpanzu Bamenga uit de Democratische Republiek Congo en Mpho Tutu van Furth, de jongste dochter van Desmond Tutu. Daarvóór opende kickbokser Rico Verhoeven het studiejaar voor een overvolle collegezaal met studenten.

Barack Obama

Bamenga richtte na zijn studie rechten The Inclusion Leaders Network op, waarmee hij zich inzet voor een inclusieve samenleving en meer dialoog tussen diverse groepen mensen. Twee keer schudde hij in die rol de hand van Barack Obama, de oud-president van de Verenigde Staten, zo liet Bamenga weten. Op het podium van de Friese hogeschool vertelde hij al vroeg te leren dat de wereld onrechtvaardig is, maar ook dat iedereen iets kan doen, hoe klein ook, om dit te veranderen. Als achtjarige vluchtte Bamenga uit toenmalig Zaïre en kwam in Nederland terecht. ,,Ik ontmoette Nederlandse vrijwilligers in het asielzoekerscentrum die mijn talent zagen, die obstakels wegnamen en me een podium gaven. Zo leerde ik de taal spreken, maar ook basketballen en boksen.”

Denk altijd na hoe het zou zijn om in de ander zijn schoenen te staan

Ook later kwam hij mensen tegen die hem kansen boden, soms zelfs met risico op een boete, omdat hij eigenlijk het land uit moest. Uiteindelijk mocht hij in Nederland blijven. Ineens was alles mogelijk. Hij werd jurist en zette het inclusieve netwerk op. ,,Ik wil nu het belang van die kleine gebaren van mensen laten zien. En ook dat we allemaal verantwoordelijk zijn om van deze wereld een rechtvaardigere wereld te maken.”

Ubuntu

De tweede spreker, Mpho Tutu van Furth, ging hier op door. Ze woonde als kind over de hele wereld, maar het Zuid-Afrikaanse motto ubuntu liet haar niet meer los.

,,Het is de Afrikaanse manier van leven. In een land waar elf officiële talen zijn en waar veel nationaliteiten wonen, is inclusiviteit a way of life.” Haar boodschap aan de NHL Stenden-werknemers: denk altijd na hoe het zou zijn om in de ander zijn schoenen te staan. En geef mensen het gevoel dat ze er echt toe doen. Dat ze welkom zijn.

,,Het gevoel haast te hebben en bang te zijn voor het onbekende, staan ons soms in de weg”, vertelde Tutu van Furth, die hoopte haar publiek te inspireren. ,,Het is een levenshouding en ik hoop ook die van u.”

De start van het nieuwe studiejaar bij roc Friesland College is niet onopgemerkt voorbij gegaan. https://t.co/m3cnMM7dUL

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) August 23, 2019

Nieuws

menu