Dit artikel is vandaag gratis

Doedagen en open dagen op Friese middelbare scholen gaan door, ondanks corona en lockdown: 'Dit worden de mooiste jaren van je leven'

Op de techniekafdeling van het Bogerman in Sneek zijn basisscholieren uit groep 8 maandag actief op de Doe Dagen. Links vooraan staat Sander, linksachter Hotse. Beiden zitten op basisschool de Klimbeam in Koudum. Rechts timmert Dytmer en kijken Silke en Vera toe, zij komen gedrieën van basisschool it Harspit uit Oppenhuizen. Foto: Simon Bleeker

Januari en februari zijn doorgaans de tijd voor achtste-groepers om de sfeer te proeven op hun potentiële middelbare scholen. De doedagen op de Friese middelbare scholen gaan vaak fysiek door, terwijl de open dagen op sommige scholen juist online worden gehouden.

Gisteren startte de eerste doedag van het jaar op csg Bogerman in Sneek. De leerlingen van groep acht maken in kleine groepjes kennis met de school en de verschillende vakken die ze zullen krijgen. Karin van der Werff, afdeling communicatie bij CVO Zuid-West Fryslân, laat weten dat er hier en daar wat aanpassingen zijn gedaan aan de doedagen. ,,Normaliter ontvangen we vooraf alle kinderen tegelijk in een grote ruimte waar dan een praatje wordt gehouden en bijvoorbeeld een filmpje wordt vertoond. Dat doen we nu niet. Ook werken we met verschillende ingangen per opleidingsniveau, zodat de leerlingen niet teveel mengen”, legt Van der Werff uit.

De scholen van CVO-nwf hebben ook fysieke doedagen voor de kinderen. Dennis Betten, communicatiewoordvoerder van CVO-nwf, vertelt dat zij ook met kleinere groepjes door de school gaan. ,,De doedagen waren anders altijd eerder op de middag, zodat er wat overlap was tussen de lestijden van de middelbare scholieren en de leerlingen uit groep acht die langskwamen. Nu doen we dat bewust later”, vertelt Betten.

Uitje

De animo voor zo’n doedag blijft erg hoog. Van der Werff: ,,We hebben twee momenten op een dag waarvoor kinderen zich konden aanmelden. Sommige momenten zitten helemaal vol, dus dat gaat hartstikke goed.” Wat een doedag zo interessant maakt ten opzichte van een open dag is dat je echt even kunt kijken hoe het er op een specifiek opleidingsniveau aan toe gaat. Jeltje Rispens, managementassistent op het Gomarus College, vertelt dat ze een extra doemiddag hebben op de school in Leeuwarden voor de achtste-groepers die de eerste hebben gemist. ,,Ik heb het gevoel dat er juist meer animo is voor de doedagen. Omdat er in deze coronaperiode zo weinig mag, is het bijna een soort uitje om langs te gaan op een middelbare school.”

Op de vmbo-school Zamenhof in Leeuwarden zal er tijdens de doedagen flink gebruik worden gemaakt van de praktijklokalen. Betten: ,,Daar heb je hele mooie lokalen voor techniek, bouw, koken en zorg en welzijn. Het zal me niet verbazen als de leerlingen iets lekkers gaan koken.” Bij havo en vwo zullen er hoogstwaarschijnlijk proefjes worden ondernomen in de scheikundelokalen.

Doorstroomlocaties

25 januari is er een persconferentie van het kabinet waarbij wordt gekeken of verdere versoepelingen mogelijk zijn. Dan kan het zo zijn dat doorstroomlocaties ook weer open mogen. Betten: ,,Voor een aantal van onze scholen kunnen we dan ook een fysieke open dag organiseren, waarbij we gebruik maken van vaste looproutes voor de kinderen.” Betten benadrukt waarom het zo fijn zou zijn als de open dagen fysiek door kunnen gaan. ,,Ook voor ons zijn de open dagen altijd heel erg leuk. Iedereen doet enorm z’n best om er wat moois van te maken.”

De open dag die gepland stond op 27 januari voor het Gomarus College in Leeuwarden wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen dag rond de voorjaarsvakantie. ,,Omdat tijdens een open dag de achtste-groeper zijn of haar familie vaak meeneemt en we die sfeer ook willen behouden, hebben we ervoor gekozen om het te verplaatsen, hopelijk mogen we meer mensen ontvangen”, legt Rispens uit.

Csg Bogerman heeft besloten de open dag op 3 februari online te houden. Van der Werf: ,,We organiseren een Open Huis festival waar je in het programma zelf kan kiezen wat je leuk vindt, net als bij een echt festival. Wil je bijvoorbeeld wat zien over sport, muziek of zorg? We willen dat je verrast wordt.” Ook voor ouders zijn er mogelijkheden om op het festival informatie te krijgen. Begin maart zal er op Bogerman nog een fysieke open dag zijn.

Vragen van ouders

Wat ook lastig wordt gemaakt door de coronamaatregelen is dat ouders niet welkom zijn in de scholen. Naast dat kinderen de sfeer kunnen proeven, is het voor ouders ook erg belangrijk om hun vragen te kunnen stellen. Op het Marne College in Bolsward, ook onderdeel van CVO Zuid-West Fryslân, is er buiten een markt voor ouders georganiseerd terwijl de kinderen binnen een route volgen tijdens de open dag. ,,Bij CVO-nwf organiseren we alles online voor de ouders, zodat ze wel een kans hebben om met hun vragen bij ons te komen”, vertelt Betten.

De scholen zitten niet in een nieuwe situatie; vorig jaar was er natuurlijk ook een lockdown. ,,We hadden vorig jaar een online speurtocht in een speciale open dag-app”, vertelt Betten. Ook csg Bogerman organiseerde in 2021 hun Open Huis festival online.

Online kun je als school veel laten zien, maar dat is niet hetzelfde als fysiek een doedag of open dag meemaken benadrukt Rispens. ,,Vaak leren de kinderen al een aantal medeleerlingen kennen. Soms zien we dat er contacten ontstaan via WhatsApp of Facebook, dus dat haalt voor de leerlingen ook wat van de spanning eraf voor na de zomer als ze echt bij ons beginnen”, benadrukt Rispens het doel van een doedag. ,,Ik denk dat je in groep acht een keuze moet maken die heel veel invloed gaat hebben op je puberteit en uiteindelijk misschien zelfs je hele vervolg carrière”, vertelt Betten. ,,Je maakt een keuze voor vier, vijf of zelfs zes jaar en dat zullen de mooiste jaren van je leven zijn.”

Nieuws

menu