Dit artikel is vandaag gratis

Doek dreigt te vallen voor de Feestweek in Balk; organisatie komt handen tekort. ‘Het is dit jaar erop of eronder’

De Gondelvaart is een van de hoogtepunten van Feestweek Balk. Foto: Dennis Bootsma

Na twee coronajaren maakt Balk zich weer op voor een volwaardige Feestweek. De organisatie vreest echter dat de 59e editie in augustus ook de laatste wordt. Er is meer slagkracht nodig maar nieuwe leden zijn moeilijk te vinden.

Het beachvolleybaltoernooi op het Treemterplein als opening, de autopuzzelrit, de speurtocht, de vrijmarkt en natuurlijk de megabingo en de welbekende Gondelvaart over de Luts. Na een vanwege corona geschrapte en een uitgeklede editie keert de Feestweek Balk van 20 tot en met 28 augustus weer in volle glorie terug.

Er staat zelfs iets nieuws op het programma, vertelt voorzitter van de feestweekcommissie Femke van Casteren-Tijsma. ,,De escapeloop, een stadstour waarbij je ook een mysterie oplost. Voor de Feestweek is er speciaal eentje voor en over Balk gemaakt.”

Teveel op het bord

Maar hoe volledig het programma weer mag zijn, toch hangen er ook donkere wolken boven het Balkster evenement. Met de komende editie dreigt namelijk een einde te komen aan de bijna zestig jaar oude traditie. Het bestuur van Stichting Feestweek Balk, behept met de organisatie, telt momenteel acht leden. En die hebben teveel werk op hun bord, weet Van Casteren-Tijsma.

Naast voorzitter van de feestcommissie is ze dit jaar zelf bijvoorbeeld ook actief achter de schermen van de Gondelvaart. ,,Al met al ben ik zo’n twee dagen in de week bezig met de Feestweek. Dat is heel leuk en geeft me veel energie. Maar het is, naast het gewone werk en thuis, ook een flinke opgave.”

Zestigste verjaardag

Dit jaar gaat het zeker nog lukken om iets moois neer te zetten, zegt ze. ,,Met name dankzij heel veel kleinere vrijwilligerscommissies die allemaal een eigen onderdeel van het programma oppakken. Daar schuilt nu onze kracht in.” Maar voor volgend jaar heeft de organisatie écht nieuwe leden nodig. Het evenement moet dan zijn zestigste verjaardag vieren. ,,En daarvoor wil je wel wat groter uitpakken dan normaal. Dat gaat zo niet.”

Daarbij nemen vier van de acht leden, onder wie zij zelf, na augustus ook nog eens afscheid van het bestuur. ,,Terwijl de wens juist is om een feestweekcommissie van tien leden te hebben.” Voor de Gondelvaart was er tot 2019 ook een aparte commissie. ,,Die probeer ik weer in te stellen, daarvoor hebben we ook nog zo’n vier leden nodig.”

Niet in de rij

Tot nu toe gaat het vinden van extra handen echter moeizaam. ,,Sinds 2014 zijn we al aan het zoeken. Oproepjes via de sociale media, lokale krant en in ons eigen netwerk leveren steeds wel weer een paar nieuwe mensen op, maar niet de aantallen waar we op hopen. Nu de agenda’s na de coronajaren weer voller raken en overal personeelstekorten zijn, staan mensen ook niet echt in de rij om vrijwilliger te worden.”

De feestweekcommissie vergadert eens per maand. ,,Echt niet heel veel dus.” Behalve organisatietalenten zijn daarbinnen ook leden nodig met kennis van websitebeheer en sociale media. ,,En doeners: momenteel ben je als lid bij ons rond de Feestweek ook wel bezig met bijvoorbeeld dranghekken neerzetten, de aankleding, programmaboekjes verkopen en aanspreekpunt voor het publiek zijn. Meer vrijwilligers op dit vlak, die ons werk uit handen kunnen nemen, zouden een oplossing voor het tekort kunnen zijn.”

Genieten

Ondanks haar vertrek beveelt Van Casteren-Tijsma het werk van harte aan. ,,Niet iedereen kan en wil nu evenveel tijd in de organisatie steken, maar het is niet zo dat de halve commissie zich nu terugtrekt omdat het niet leuk is.”

Vooral het zien van tevreden gezichten bij het publiek is voor haarzelf elke keer weer genieten. De Stratenloop, waarbij kinderen rondjes rennen, is een van haar favoriete onderdelen. ,,Ze zijn zo fanatiek en zo blij als ze winnen. Vorig jaar deelden we armbandjes uit na de speurtocht voor kinderen. Sommigen hadden ze drie weken later nog steeds om: ook al zoiets kleins maar geweldigs.”

De animo bij het publiek is eveneens onverminderd, denkt ze. ,,Onze Feestweek trekt elk jaar duizenden bezoekers. Uit de reacties spreekt wel dat ons werk wel gewaardeerd wordt.”

Na acht jaar vindt ze het voor zichzelf echter tijd om het organisatiestokje door te geven. Geïnteresseerden beveelt ze aan om komende editie al aan te sluiten. ,,Meedraaien is enthousiast worden. Dan zie je meteen met eigen ogen hoe leuk het is, en wat er zoal gedaan moet worden.”

Zonde

Het definitieve besluit over stoppen of doorgaan met het evenement wordt na augustus genomen. ,,De Feestweek kan onszelf ook weer nieuwe energie geven. Zonder Feestweek wordt het in Balk wel erg stil, de straten worden dan niet meer versierd. Het is een van de hoogtepunten van het jaar voor het dorp. En niet alleen voor de Balksters, er zijn bijvoorbeeld ook mensen van elders die er steevast voor op de camping staan. Als de Feestweek verdwijnt zou dat dus echt zonde zijn.”

De Feestweek Balk vindt plaats van 20 tot en met 28 augustus, mensen die vrijwilliger of commissielid willen worden kunnen zich melden via info@feestweekbalk.nl.

Nieuws

menu