Doneeractie trekt terminaal zieke Loek (13) uit zijn verdriet

Om de terminaal zieke Loek (13) en zijn familie nog enkele onvergetelijke herinneringen te geven begon een collega van Loeks vader een doneeractie. Het is een doorslaand succes.

Loek Hartkamp ziet een hartenwens in vervulling gaan. Iemand bood hem zomaar een ritje aan in een Lamborghini Aventador. De dertienjarige Boksumer heeft een terminale hersentumor.

Loek Hartkamp ziet een hartenwens in vervulling gaan. Iemand bood hem zomaar een ritje aan in een Lamborghini Aventador. De dertienjarige Boksumer heeft een terminale hersentumor. Foto: HogeNoorden/Jacob van Essen

Rijden op de TT in Assen, een rondje over het parcours in Zandvoort, met de familie naar Sicilië. Het zijn allemaal plannen die al op stapel staan voor de dertienjarige Loek Hartkamp. Plotseling is alle tijd voor de jonge tiener uit Boksum heel kostbaar: twee weken geleden werd er bij hem de meeste agressieve vorm van hersenkanker ontdekt. ,,Als ik dan toch dood ga”, zo stelt Loek, ,,dan kunnen we er maar beter het beste van maken.”

Zijn graad-4-hersentumor zal binnen enkele maanden weer groeien, ook al is-ie twee weken geleden succesvol verwijderd. Met deze vorm van kanker overlijdt meer dan de helft van de mensen binnen een jaar. Loek zelf hoopt dat hij zijn veertiende verjaardag in december gaat meemaken. ,,Als hij dat zegt, dan denk ik: jongen toch! Hij is er erg mee bezig”, zegt zijn vader Pascal (45). Ook hij, moeder Anne (48) en broertje Flor (11) willen samen met Loek een onvergetelijke tijd doormaken in de tijd die hij nog heeft.

Herinneringen maken

Het was René Dongelmans (51) uit Oudebildtzijl, Pascals collega – beiden werkzaam in de psychiatrie – die bedacht dat het maken van zulke herinneringen ook gewoon geld kost. ,,Het laatste wat je wilt is nadenken of de dingen die je wil doen financieel haalbaar zijn.”

Het laatste wat je wilt is nadenken of de dingen die je wil doen financieel haalbaar zijn

René, die zelf twee kinderen van twaalf en vijf jaar heeft, wilde graag wat voor de familie doen. Hij zette vorige week maandag een crowdfundingactie op via de website One2give: iedereen die wil kan geld doneren. Dat het zo’n vaart zou lopen had René niet verwacht. Binnen één dag was er al 25.000 duizend euro gedoneerd. Gistermiddag stond de teller op 32.730 euro. ,,Ik ben dankbaar om te zien dat het werkt. En dat ze ermee geholpen zijn.”

Tumor

Het is 8 augustus als Loek plotseling onwel lijkt te worden in het zwembad. De boosdoener blijkt een hersentumor ter grootte van een golfbal. Als Loek is geopereerd gaat het herstel hard: zondagavond kan hij alweer praten, maandagochtend begrijpt hij wat er is gebeurd en dinsdag vertrekt hij van de intensive care.

Terugkijkend vallen nu meer dingen op zijn plek, zegt vader Pascal. ,,Dat hij meer in zijn ogen zat te wrijven en niet op woorden kon komen.” Maar dat is achteraf. Twee weken geleden kwam het nieuws voor de familie als een donderslag bij heldere hemel.

Genieten

Met het genieten van zijn levensdagen is Loek inmiddels al druk bezig. Zaterdag nog maakte hij een rondje in een Lamborghini. Dat werd hem zomaar aangeboden door een onbekende. De dag ervoor, vrijdag, was hij nog in Heerenveen om te turnen met Epke Zonderland. Vader Pascal: ,,Hij maakte nog een salto achteruit. 9 augustus dachten we nog dat hij zou sterven, nu, twee weken later, lijkt hij weer een gezond kind dat salto’s kan maken en kan fietsen. Maar ondertussen heeft hij wel die rotkanker.”

Net kreeg ik nog een appje. Iemand die zegt: ‘Als jullie willen parachutespringen op Texel: hier is een nummer’

Door de geldophaalactie krijgen Loek en zijn familie van alles aangeboden. ,,Net kreeg ik nog een appje”, vertelt Pascal, ,,Iemand die zegt: ‘Als jullie willen parachutespringen op Texel: hier is een nummer.’ Dat zijn geen dingen die je verwacht. Je wereld is aan het instorten en in de tussentijd kom je erachter hoe lief iedereen is.”

Moeilijke tijd

Het grote gedoneerde bedrag krijgt de familie waarschijnlijk niet op. Veel uitstapjes krijgt Loek nu cadeau. Verder heeft hij geen heel dure wensen. Hij wil een keer paintballen en patat eten met zijn oude klas en naar een klimpark. Maar ook Loeks duurdere dromen, zoals met zijn familie de big five zien in Afrika, kunnen met dit bedrag gemakkelijk verwezenlijkt worden als zijn gezondheid het toelaat. Van het resterende bedrag zal zijn begrafenis betaald worden, en daarna wordt de rest weer doorgegeven aan andere goede doelen zoals KIKA.

Hij voelt zich een rockstar. Het trekt hem een beetje uit die rotsfeer, uit het verdriet

Het is voor Loek een moeilijke tijd, maar hij geniet veel van de activiteiten. ,,Van al die leuke dingen gaat hij wel een beetje zweven”, lacht Pascal. ,,Hij voelt zich een rockstar. Het trekt hem een beetje uit die rotsfeer, uit het verdriet. Dat werkt echt.”

www.one2give.nl

Nieuws

menu