Donorwet zorgt voor verdubbeling Friese donorregistraties; inwoners De Fryske Marren en Terschelling meest bereid tot donatie

Het aantal Friezen dat in het donorregister heeft laten vastleggen of na hun dood organen en/of weefsel al dan niet mogen worden gedoneerd, is afgelopen jaar meer dan verdubbeld, naar 522.400.

Op 1 juli 2020 werd de nieuwe Donorwet van kracht. Die regelt dat mensen die niet in het register staan, hierin worden opgenomen met de notitie dat ze geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie.

Op 1 juli 2020 werd de nieuwe Donorwet van kracht. Die regelt dat mensen die niet in het register staan, hierin worden opgenomen met de notitie dat ze geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie. Foto: ANP

Die toename kwam met name tot stand door 72.000 Friezen die niets willen afstaan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Per 1 juli 2020 werd de nieuwe donorwet van kracht die bepaalt dat iedere inwoner van een Nederlandse gemeente vanaf achttien jaar wordt ingeschreven in het Donorregister. Wie niet opgeeft wat hij of zij wil, wordt gerekend tot de groep ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Het doel daarvan is mensen aanzetten tot een keuze, mede gelet op het tekort aan donoren. Vanaf twaalfjarige leeftijd kan de keuze worden doorgegeven.

Nieuws

menu