Door politie neergeschoten Leeuwarder had nepvuurwapen. Schieten door agenten (waarbij een kogel in een huis kwam) wordt onderzocht

De man die maandagavond door de politie is neergeschoten, is een veertigjarige inwoner van Leeuwarden. De man had een nepvuurwapen bij zich, meldt de politie dinsdag.

Het gat in het raam van Mark Vallinga.

Het gat in het raam van Mark Vallinga.

De politie kreeg maandagavond rond half negen een melding dat een persoon in een horecagelegenheid aan De Centrale in Leeuwarden een vuurwapen bij zich had. De politie ging vervolgens met meerdere eenheden daar naartoe.

Dreigende situatie

De verdachte had toen al de horecagelegenheid verlaten, en vluchtte woonwijk Vlietzone in. Agenten zagen dat hij een voorwerp, dat leek op een vuurwapen, tevoorschijn haalde. ‘Dit maakt dat er een dreigende situatie ontstaat’, aldus de politie. Agenten sommeerden de verdachte het wapen te laten vallen. Toen hij daarop niet reageerde, zagen meerdere agenten zich genoodzaakt te schieten ‘om zo de verdachte tot stoppen te dwingen en aan te kunnen houden’.

De Leeuwarder werd daarbij geraakt in zijn heup. Hij werd uiteindelijk aangehouden in de Borneostraat. Het schietincident in de woonwijk had veel impact op de wijkbewoners, en wijkagenten gaan in gesprek met hen.

Flinke barst

Een van de politiekogels sloeg in, in het huis van Friesch Dagblad -journalist Mark Vallinga. Hij hoorde kort daarvoor al zo’n tien minuten lang geknal. ,,Dat ben ik wel gewend in de straat, dus ik dacht: het zal allemaal wel. Toen ging ik naar de keuken en hoorde een flinke klap, en zat er een dikke barst in mijn raam. Ik dacht eerst aan een vogel of iemand die met een luchtdrukpistool had geschoten.”

Toen hij de politie belde, kwam hij erachter dat er een schietpartij gaande was. Vallinga besefte dat het vermoedelijk een politiekogel was die was ingeslagen. ,,Daar ga je natuurlijk niet vanuit. Zeker niet op de vierde verdieping en op tweehonderd meter afstand van waar het gebeurde.”

De technische recherche deed gisteren onderzoek in de woning. Tijdens het interview hangt er een drone boven de straat. ,,De technische recherche zei dat die voor het raam zou komen te hangen, om de plaats, afstand, en het punt van inslag te bepalen.”

Had slechter kunnen aflopen

,,Ik snap wel dat het chaotisch is en dat kogels kunnen afwijken”, antwoordt hij op de vraag of hij de politie iets kwalijk neemt. ,,Maar ik had ook voor het raam of op het balkon kunnen staan. En het gat zit eigenlijk precies in het midden van mijn gezicht als ik er voor sta. Dus dit had slechter kunnen aflopen.”

Of er meer kogels zijn ingeslagen op andere plekken kon de politie vandaag niet zeggen.

Onderzoek naar agenten

De rijksrecherche doet onderzoek naar het schieten van de agenten. Dit is gebruikelijk als door agenten geschoten wordt. ,,Het onderzoek richt zich op of de agenten correct hebben gehandeld”, meldt woordvoerder Melanie Kompier van Openbaar Ministerie Noord-Nederland, dat het onderzoek op zich neemt.

Op social media circuleren meerdere filmpjes van het incident. De politie roept op de beelden niet verder te delen, maar op te sturen naar de politie. ‘Deze beelden kunnen voor het onderzoek van groot belang zijn.’