Dorpen rond Vliegbasis Leeuwarden hebben genoeg van geluidsoverlast van de F-35, ze vinden dat de maat vol is

De leefbaarheid in de dorpen rond Vliegbasis Leeuwarden staat onder druk. Sinds de komst van de F-35 op de basis ervaren veel inwoners geluidsoverlast. De maat is vol, aldus de Dorpsbelangen.

Een zogenoemde heritage flight van, vanaf links, een Spitfire, een F-16 en een  F-35, juni 2016. De dorpen rond Vliegbasis Leeuwarden willen af van dergelijke vliegshows.

Een zogenoemde heritage flight van, vanaf links, een Spitfire, een F-16 en een F-35, juni 2016. De dorpen rond Vliegbasis Leeuwarden willen af van dergelijke vliegshows. Foto: Niels de vries

Tijdens de halfjaarlijkse vergadering van de milieu- en geluidscommissie van de vliegbasis (COVM) lieten voorzitters van verschillende verenigingen van dorpsbelang zich donderdag kritisch uit over de F-35. Wiebe Nieuwsma van Plaatselijk Belang Stiens zei dat het leven in zijn dorp sinds de komst van de F-35 ,,behoorlijk is veranderd”. Volgens Nieuwsma is de leefbaarheid in Stiens ,,danig verstoord” door het geluidsniveau van het nieuwe gevechtsvliegtuig. ,,Defensie heeft een ongeschreven regel ruim overschreden.”

Nieuws

menu