Dorpsfeesten hebben vooralsnog weinig aan corona-compensatieregelingen van het rijk

Dorpsfeesten schieten vooralsnog weinig op met de aangekondigde extra steun van het rijk voor afgelaste evenementen. Het kabinet kwam woensdag met een tegemoetkoming voor organisaties van lokale muziekfestivals en zomerfeesten, voor bijvoorbeeld aanbetalingen en opbouwkosten. Maar die geldt alleen voor evenementen die tussen 10 juli en 13 augustus zouden worden gehouden.

Allegorische optocht in De Knipe in 2018.

Allegorische optocht in De Knipe in 2018. Foto: Rens Hooyenga

Veel dorpsfeesten staan juist na die datum gepland. Zij houden dus het risico dat zij onomkeerbare kosten maken voor een evenement dat – bij een eventuele verlenging van de coronamaatregelen – niet kan doorgaan. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet dat uitgaven voor evenementen vanaf 14 augustus, voor eigen risico en rekening van de organisatoren zijn.

Het kabinet had eerder besloten dat meerdaagse evenementen vanaf 30 juni onder voorwaarden weer mochten doorgaan zonder maximale bezoekersaantallen. Vrijdag kwam het daar op terug vanwege de explosieve toename van het aantal coronagevallen.

Garantieregeling

Demissionair ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ferd Grapperhaus van Justitie zegden maandag toe - op verzoek van burgemeesters - te bekijken of plaatselijke evenementen die tot 13 augustus gepland stonden, alsnog in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding of compensatie, nu ze vanwege corona niet door kunnen gaan.

In de Kamerbrief schrijft het kabinet dat het inderdaad van plan is deze groep tegemoet te komen. Hoe deze regeling – het kabinet raamt de kosten op tachtig miljoen euro - wordt ingevuld wordt nog onderzocht en uitgewerkt. Hij geldt in ieder geval alleen voor evenementen met een vergunning- of meldingsplicht.

Lastige afweging

Directeur Theo Andreae van Doarpswurk kende de inhoud van de brief gistermiddag nog niet, maar hij wil de situatie sowieso aankaarten. Hij wijst erop dat veel dorpsfeesten eind augustus plaatsvinden. ,,Die zouden dus niets aan de regeling hebben. Ik weet dat mensen nu nog in dubio staan of zij doorgaan. Dat is een lastige afweging. Als dit de regeling is, dan gaan er zeker meer organisaties besluiten van niet.”

De professionele evenementensector kan ondertussen een uitbreiding van de garantieregeling tegemoetzien. Het kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit, zodat organisatoren een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. De sector had om extra steun gevraagd.

Op 13 augustus wordt duidelijk of evenementen weer mogelijk worden. Vanwege die onzekerheid kunnen ook nu organisatoren van evenementen in de drie weken ná die datum aanspraak maken op de regeling. Dit is onder meer van belang voor de organisatoren van Lowlands. Dat driedaagse festival begint op 20 augustus.

De Europese Commissie moet nog akkoord gaan met de voorgestelde compensatie.