In Drachten is De Kas een veilige plek voor elke jongere. 'In elke 'stoere' jongere met een grote mond en een mes op zak zit een kwetsbaarheid'

Eenzaamheid, angst, depressie en automutilatie. Angela van Arendonk uit Drachten zag in de danslessen die ze gaf steeds meer heftige problematiek onder haar jonge leerlingen. Ze kwam met het ambitieuze initiatief om jongeren een veilige plek te bieden: De Kas. Vorige maand won het initiatief de Jongerenprijs van Kerk en Wereld, een fonds van de Protestantse Kerk in Nederland. Het prijzengeld wil ze onder meer steken in een eigen onderkomen in het centrum van Drachten. ,,Het is langetermijnwerk wat we doen. Uiteindelijk willen we het verschil maken van generatie op generatie.”

Eline Wijnja (l), lid van het team van De Kas, en Angela van Arendonk, initiatiefneemster.

Eline Wijnja (l), lid van het team van De Kas, en Angela van Arendonk, initiatiefneemster. Foto: Jilmer Postma

Een plek in Drachten waar jongeren zich veilig kunnen voelen, zichzelf kunnen zijn en hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Die wens kwam drie jaar geleden tijdens een wandelingetje naar boven, nadat Van Arendonk steeds meer jongeren in haar danslessen tegenkwam met, soms heftige, problemen. ,,Het gaat relatief slecht met veel jongeren in Drachten. Ze kampen bijvoorbeeld met eenzaamheid, depressie, middelengebruik of een slechte thuissituatie. Voor jongeren die niet worden gezien en weinig kansen hebben is het criminele circuit dichtbij.”

Niet ‘cool’ doen