Dit artikel is vandaag gratis

Docent Conrad Berghoef uit Drachten ging viral door een filmpje waarin leerlingen hem bedankten voor zijn inzet. Nu brengt hij een boek uit over leraar zijn in coronatijd

Conrad Berghoef krijgt zijn boek uitgereikt door Gizem Aydemir (l) en Nynke Dijkstra. Foto: Jilmer Postma

Conrad Berghoef uit Drachten, docent aan ROC Friese Poort, kreeg landelijke bekendheid door de actie die zijn leerlingen op Zoom opzetten om hem te bedanken. Nu heeft hij een boek over het leraarschap in coronatijd. ,,Het is één grote liefdesverklaring aan het vak.”

,,Het was echt vet, ik ben zo trots op hem!”, vertelt Gizem Aydemir (18), die haar docent Nederlands, Conrad Berghoef uit Drachten, vanmiddag het eerste exemplaar van zijn boek Leraar op de fiets mocht overhandigen. Berghoef werd bekend in heel Nederland door een filmpje op internet waarin zijn klas verpleegkunde aan ROC Friese Poort in Drachten hem bedankte voor de goede zorgen tijdens de coronaperiode.

In die Zoomles raakte hij geëmotioneerd en zat even met zijn mond vol tanden. Het filmpje ging viraal. De algemene teneur was dat Berghoef gestalte gaf aan alle leraren die hun lessen al ‘zoomend’ moesten geven het afgelopen jaar.

Op de fiets

Donderdagmiddag werd zijn boek over zijn ervaringen als leraar in coronatijd gepresenteerd. Hij probeerde tijdens de lockdowns ondanks de grotere afstand toch het contact met zijn leerlingen niet te verliezen. Berghoef fietste door de hele omgeving om leerlingen boeken te brengen en te kijken hoe het hen in de coronatijd verging.

Die ervaringen beschrijft hij in het boek. Ondertussen denkt hij daarin terug aan de bijzondere momenten die hij de afgelopen 25 jaar in het vak heeft meegemaakt.

Sinds 1996 is hij verbonden aan de Friese Poort, waar hij eerst maatschappijleer en nu Nederlands geeft. ,,Het onderwijs is zo’n prachtig vak. Je hebt mooie ontmoetingen met jonge mensen die het allemaal nog niet weten en op het kruispunt staan van volwassenheid. Dat je dat proces kunt meemaken en iets voor hen kunt betekenen daarin is heel mooi.”

Liefdesverklaring

Hij heeft het afgelopen jaar van dichtbij meegemaakt hoe de coronamaatregelen invloed hadden op zijn leerlingen. ,,Voor velen was het lastig. Het sociale en informele aspect, een gezellig praatje op zijn tijd, werd enorm gemist. Daarnaast zag je dat het niet op school zijn minder stimulerend en motiverend is voor leerlingen.”

Aanvankelijk twijfelde Berghoef nog toen hij door uitgeverij Spectrum benaderd werd om een boek over dit onderwerp te schrijven. ,,Ik was bang dat het onderwerp les geven in coronatijd te deprimerend zou worden, maar uiteindelijk is het één grote liefdesverklaring aan het vak geworden.”

Beste vrienden

Want eerlijk is eerlijk, net als voor zijn leerlingen was het ook voor Berghoef niet altijd makkelijk om alles digitaal te doen. Gizem signaleerde dit en besloot de actie op touw te zetten die later door het hele land bekendheid kreeg. ,,Conrad is mijn docent, maar ook weer niet. We zijn echt beste vrienden en we kunnen alles bespreken. Hij is echt verliefd op zijn baan, maar op een gegeven moment merkte ik dat hij in een dipje zat en wilde ik iets voor hem doen.”

Berghoef wilde graag dat leerlingen tijdens hun online lessen hun camera aan hadden om op die manier beter contact te maken. Maar Gizems klas besloot de camera aanvankelijk uit te laten. Toen de docent zijn leerlingen vervolgens weer kon zien, hield elke leerling een boodschap met een bedankje omhoog. ,,Ik ben nooit stil, maar daar was ik echt even stil van”, blikt Berghoef terug. ,,Voor mij was het zo’n ontzettend mooi en krachtig gebaar.”

Hij hoopt dat zowel mensen buiten als binnen het onderwijs het boek kunnen waarderen. ,,Het is een bijzondere baan met heel veel uitdagingen, maar wel één die altijd de moeite waard is.”

Conrad Berghoef. Leraar op de fiets. Uitgeverij Spectrum. 20,99 euro