Besmettingsgetal Blauwhuis loopt langzaam op en volgens GGD valt de organisatie van het dorpsfeest niks te verwijten

Het aantal positieve coronagevallen dat te linken is aan de Blauhúster Merke, het dorpsfeest van afgelopen weekend, is opgelopen naar dertien. Gisteravond waren er nog tien gevallen bekend.

Een vrouw ondergaat een coronatest.

Een vrouw ondergaat een coronatest. Foto: Ramon van Flymen Ramon van Flymen

Dinsdagavond bleek dat zeker tien mensen besmet zijn geraakt op een volleybaltoernooi dat donderdag 19 augustus werd georganiseerd, voorafgaand aan het dorpsfeest van Blauwhuis. GGD Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân riepen bezoekers daarom op om zich te laten testen.

De GGD vermoedt dat het aantal besmettingen de komende dagen nog wel gaat toenemen. ,,Dat de stijging nu gering is, is niet zo vreemd, want we adviseren mensen om vijf dagen na hun bezoek naar de teststraat te gaan”, legt Marcel de Jong van GGD Fryslân uit. De mensen die nu positief getest zijn, worden gelinkt aan het volleybaltoernooi dat eigenlijk een opwarmer was voor het dorpsfeest. Omdat het om een sporttoernooi ging, hoefden deelnemers geen afstand tot elkaar te houden. De komende dagen worden ook de bezoekers aan het dorpsfeest zelf getest,

Op de Blauhúster Merke dat van vrijdag 20 tot en met zondag 22 augustus was, gold er voor zaterdag een Testen voor Toegang-systeem. Bezoekers konden alleen naar binnen met een negatieve testuitslag of met een vaccinatiebewijs. De overige activiteiten golden volgens een woordvoerder van Súdwest-Fryslân als doorstroom-locatie waarbij het ieders eigen verantwoordelijkheid was om afstand te houden.

Niet waterdicht

,,Maar ook Testen voor Toegang is natuurlijk niet waterdicht”, zegt De Jong van GGD Fryslân. ,,Je kunt als je gevaccineerd bent het virus nog steeds bij je dragen en ook overdragen.” Organisatoren van het dorpsfeest, dat vanwege corona kleiner was, reageren op sociale media teleurgesteld dat dit op het dorp afkomt na een geslaagd weekend. Maar volgens de GGD is de organisatie van de Merke in Blauwhuis niks te verwijten. ,,Het valt alleen maar te prijzen hoe ze de boel georganiseerd hebben”, zegt De Jong. ,,Het is sneu dat het hier gebeurt, maar dit is niet te voorkomen.”

Er was op het dorpsfeest plek voor maximaal zevenhonderd bezoekers per dag. Volgens de woordvoerder van Súdwest-Fryslân hoefde de gemeente geen aanvullende eisen te stellen dan de eisen die al bestaan voor de Testen voor Toegang-methode. ,,De gemeente is wel verantwoordelijk voor de controle, maar dat betekent niet dat we bij elk evenement controleren.”

Onder de positieve tests zijn zowel wel- als niet-gevaccineerde mensen. Dat maakt het volgens de GGD ook belangrijk om wel te blijven testen. ,,Je ziet aan eerdere gevallen in het land, zoals in Enschede, dat één persoon genoeg kan zijn om een uitbraak te veroorzaken”, zegt de woordvoerder. Dat de GGD een groep gericht verzoekt zich te laten testen, is niet uitzonderlijk. Dit gebeurde eerder ook met bezoekers van jongerencampings op de Waddeneilanden en bezoekers van specifieke clubs en discotheken. Het is wel de eerste keer dat een oproep wordt gedaan aan bezoekers van een dorpsfeest.

Drukte

Het was volgens GGD Fryslân vandaag een stuk drukker in de teststraat in IJlst, de dichtstbijzijnde locatie vanaf Blauwhuis. Waar normaal zo’n zestig testafspraken staan in IJlst, waren het er woensdag 174. Daarmee geeft een deel van de bezoekers heet de Blauhúster Merke gehoor aan de oproep van GGD Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân om zich te laten testen. GGD Fryslân heeft de locatie in IJlst opgeschaald na de stijging van het aantal positieve gevallen.